Thursday, November 14, 2019

Japchae / Жапчае / Чапчае или Целофанови нудъли по Корейски

Жапчае / 잡채 / Japchae




Целофановите нудълс, наричани още стъклени дудълс (англ. glass noodles) са нудъли направени от нишесте и вода. Обикновено нишестето е безглутеново и бива няколко вида: от мънг (мунг) боб, тапиока, сладки картофи..когато се сварят тези тънки нудъли стават прозрачни, от което следва и името им. Понеже целофановите нудъли са много нежни, сваряват се за кратко, като се следва указанието на опаковката.


Аз лично съм почитател на корейската кухня, заради разнообразието от предлагана храна и множеството купички, пълни с лакомства, които съпровождат основното ястие, така наречените  странични ястия, (панчан ),site dishes, banchan, 반찬. Един пример:


Това са сотирани кълнове от боб мънг. Обикновено ги отглеждам  у дома, а бобчетата могат да се купят в Кауфланд. Готвени са също много вкусни и на вкус ми напомнят  на обикновена леща. След като се бланшират за минута  в гореща вода, кълновете се потапят в ледена вода,за да останат хрупкави,  оцеждат се и се овкусяват със соев сос, захар, чили, чесън и олио от печен сусам. Гарнира се със семенца печен сусам. Олиото от печен сусам е изключително важно и незаменимо в азиатската кухня, като се ползва предимно за овкусяване, тъй като  загаря лесно при сравнително ниска температура.

За направата на Жапчае можете да изберете само зеленчуци и /или месо по желание, тънко нарязано говеждо, пилешко.
Зелен лук на ивички, гъби шиитаке, спанак или друг листен зеленчук, моркови на ивички, чушка, тиквичка,кълнове....всичко това е въпрос на избор. Обикновено се слагат и яйца, добре разбити и запържени на тънък лист, (като палачинка), нарязани на ивички. 
Зеленчуците се сотират за кратко в горещ уок и отделно от месото. Дори самите зелечуци  могат да се сотират отделно, защото различните такива подлежат на различно време на готвене, например сложете чушките и морковите, нарязани на ивички първи, след това гъбите, после тиквичката, накрая кълновете. Спанакът може да се бланшира и добави в последствие. Накрая всичко се смесва и овкусява със соев сос, захар на вкус, счукан чесън, чили, олио от печен сусам и се гарнира с печени сусамови семенца. 













No comments:

Post a Comment