Saturday, October 5, 2019

Пастет от пилешки дробчета


     Здравейте отново, приятели! :) 


 Преди известно време преустанових писането в този блог, защото имах прекалено много ангажименти и натоварена работна програма, но искам да знаете, че много ми лисваше споделянето на вкусни рецепти и идеи с всички Вас! Решила съм да възобновя отново блогърската си дейсност и ще се радвам, ако ми гостувате на страничката! 



_________________________________________________________________

 Есента е един от любимите ми сезони, защото е време за урожай. Това лято имах шанс да обработя своя зеленчукова градина и да приготвя множество консревирани зеленчуци, също така да обърна достойно внимание на съхраняването на храна за зимата и производтсвото на собствени, сладка, желета, сосове, колбаси и вино. 

 Есента  е също сезонът, в който можем да си позволим малко повече мазнини и протеини, които да ни заредят с енергия през хладното време.
Пастетът е богат и на двете, намазан върху филийки препечен хляб и акомпаниран от чаша червено вино, плод или сладко-кисело желе, това малко удоволствие е достатъчно да превърне вечерите  ни в стилни и роматични спомени.

 Има и още една причина, поради която реших да направя домашен пастет. Съдържанието от етикетите на пастетите в търговската ни верига (България) не отговаря на очакванията ми за здравословна  и качествена храна или, ако има истински продукти в определен и задоволителен процент, то пастетите са със завишени, бих казала баснословни цени.

 Пастетите биват разнообразни: едро или фино мляни; печени на водна баня или пасирани; от зеленчуци, месо, дроб или риба; с разнообразни плодове или билки; млечни или с алкохол. Стриването или пасирането на месото и смесването му със сол и голям процент мазнина и билки е начин то да се запази за по-дълго, тъй като самият процес позволява получената маса да се пресова добре и запечата с мазнина, което от своя страна предотвратява окисляването на готовия продукт.


Днес ще ви споделя как направих два вида пастет: Пастет от пилешки дробчета и манатарки с аромат на бели трюфели и обикновен Пастет от пилешки дробчета с коняк и билки.

Пастет основен:

1 кг пилешки добчета (добре почистени от жили и евентуално жлъчка!)
150 гр краве масло
60 гр свинса мас
1 средно голяма глава кромид лук
30 мл коняк 
1 с.л. чубрица (може да се замени с мащерка, салвия, терагон или риган)
настъргано индийско орехче на вкус
2 дафинови листа и 3 зрънца бахар, които се вадят в последствие (преди пасирането)
сол и черен пипер на вкус
1 к.л. суха подправка "Lemon & Pepper"

В зависимост от това в какви съдове ще съхранявате или сервирате пастета, ще ви трябва и съответното количество запечатваща мазнина или желиращ се бульон. Аз разтопих подсолени краве масло и св. мас 1:1  и с тях залях вече пълните с пастет съдинки.

Манатарките, които ползвах бях задушила отделно с малко масло, чесън и сол, като количество в готов/сготвен вид бяха 1 ч.ч. 
 2 с.л. Масло с екстракт от Бели трюфели

________________________________________________________________

* Не задължително, но желателно за по-добър баланс на вкуса!


*Подправките са наистина въпрос на избор и вкус. За регулиране на киселинността може да се ползва лимон или друг плодов сок, вино, суха подправка "Lemon & Pepper"; за сладостта: мед, кленов сироп, захар, сухи плодове, като стафиди, червена боровинка, сини сливи или просто, балансирайки сладко-кисело наведнъж, да използвате сладки десертни вина, като например Порто, Ice Wine, Марсала, Шери, Мадейра и др.
Начин на приготвяне:

Изберете съд, тенджера с широк диаметър. Лукът се нарязва на ситно и се запържва до златисто,( ако желаете и до карамелизирането му, което става на по-бавен огън! )в мазнината (масло и свинска мас), след което се добавят дробчетата и  се задушават, като се подправят междувременно с подправките и (алкохолът по ваш избор). Оставят да къкрят до пълна готовност под похлупак, като се разбъркват  или раздрусват. Хубаво е да остане сос, който ще ви помогне за по-лесно и фино пасиране. Отстранете дафиновия лист и бахара преди да пасирате. 

Аз разделих готовите дробчета на две части, като към първата добавих предварително сготвените манатарки и олиото с екстракт от Бял трюфел, след което пасирах до желаната консистенция и насипах в рамикен. Отгоре сложих по едно парченце гъба и запечатах с рафинирано, подсолено краве масло и св. мас. Вкусът на този пастет се получи изключително изтънчен  и наситен. 

Втората част от сготвено дробчета, подправих допълнително (след пасирането) с чубрица, индийско орехче и черен пипер и бих казала, че вкусът на този пастет се получи съвсем класически за Балканските географски ширини. Насипах го още горещ в керамичните бурканчета и го "запечатах" отново с рафинираната мазнина.

Така приготвени, пастетите могат да траят до седмица в хладилника, може би и повече, просто не се е случвало да останат там толкова дълго.





No comments:

Post a Comment