Tuesday, August 14, 2012

Vegetable Balti and Naan / Зеленчуково балти и наан хляб



Докато олимпийските игри следваха своето течение, неизбежно някак си, асоцирах Лондон с Индийската кухня и това се отрази на седмичното ни меню. Вегетариански самоса, пиле тандури и пиле къри, наан, риба с манго, а вчера балти със зеленчуци и пикантни пилешки кофта.


Балти със зеленчуци
4 порции

1 голям картоф
1 морков
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 пиперка
½ тикчика зелена
½ тиквичка жълта
½ патладжан, обелен
2 варени царевици, срязани на 4
1ч.л. куркума
1 ч.л. къри
1к.л. кимион
1к.л. млян кориандър
щипка кардамом
дафинов лист
1 ч.л. чили паста или на вкус
сол и черен пипер на вкус
50 мл олио
силантро за гарниране (опция)

Нарежете зеленчуците на едри хапки, запържете ги до златисто в олиото, като разбърквате от време на време. Насипете подправките и разбъркайте. Сипете чаша и половина вода или част от водата, в която сте варили царевицата. Оставете яхнията или така нареченото балти да къкри на слаб огън докато картофът и патладжанът се поразкашкат и сосът се сгъсти. Сервирайте със задушен ориз или с наан- вид плосък хляб, който е удобен за топене. Обикновено този хляб се пече в тандури фурна, но тъй като липсва такава у дома, ползвах барбекюто.

Тесто за 8 наан или пърленки, (търкалачета) с диаметър около 15 см

1 ½ ч.ч. хладка вода
3 ч.ч. брашно и колкото поеме за омесването на меко, нелепкаво тесто (аз ползвах смес 3:1 в полза на пълнозърнестото брашно)
9 гр суха мая
1 яйце
1 с.л. захар
1ч. л. сол
2 с.л. олио +олио за намазване
сусам (опция)

Тестото се омeсва и се оставя да втаса, докато удвои обема си, след което се разделя на 8 еднакви топки, които се разточват с дебелина около 8 мм-1см. Намазват се с олио и се пекат на горещ грил. След като ги сложите на грила, изчакайте да започнат да се издуват и образуват мехури, чак тогава ги обърнете, за дa се изпекат и от другата си страна.

 Кюфтенацата са пържени, подправени с лук,  куркума, кимион, кардамом, кориандър и чили.

No comments:

Post a Comment