Monday, December 5, 2011

Един вкусен неуспех


Виждайки соленото  руло на Катето много ми се прииска да направя свое подобно. Имах всички продукти с изключение на яйцата.  Само две от тях се мъдреха в хладилника в очакване на грандиозния си дебют в поредната зашеметяваща рецепта. Какво пък,рекох си, ще направя мъъъничко рулце, като отлично знаех, че резултатът няма да е очаквания и в никакъв случай  няма да успея да завъртя блата, така че да заформи красива спирала,.....само с две яйца(!).
 Разбих с миксер белтъците на сняг. Разбих и  жълтъците с миксер плюс щипка бакпулвер. Смесих ги и  добавих няколко капки лимонов сок и ч.л. горчица, щипка сол. Комбинирах всичко описано до тук в еднородна смес и разбърках много внимателно с 3 с.л. брашно. Сместа изобщо  не изглеждаше задоволително количество, за да я изсипя в тава с подходящите размери, затова използвах малката си ейнска тавичка за печене, като на дъното поставих пергамент, намазах го с олио и поръсих с брашно. Изпекох за 12 мин при 190°С, толкова и бяха нужни на пандишпановото тесто  да се стегне. Извадих го и както си му е ред завих го с помощта на влажна кърпа, за да придобие форма на очакваното руло...
 Можех спокойно да подредя всичко като торта, разбира се и тази мисъл ми мина през ума, но не би. Казах си “руло” и това е! Плънката бе спретната набързо от разбита готварска сметана, към която добавих зеленичко за аромат и цвят (зелен лук, силантро и магданоз), малко сол, черен пипер, горчица и черен пипер на вкус. В друг случай бих добавила пресен копър и чесън, но точно днес не се случи. Резани от домашно-приготвена опушена пастърма от сьомга целяха да придадат спицифичния вкус на това мое творение.
Развих блата, като отстраних внимателно пергамента и намазах с вече приготвената смес. Подредих и пушената сьомга. И това бе моментът, в който  се срещнах очи в очи с глождещите ме съмнения за неуспех! Познанията ми по математика по никакъв начин не допринесоха да сътворя желаното златно сечение, символ на изящество, хармония и красота с онова, което вече имах в наличност. Питагор сигурно би ме изгледал съжалително, а Да Винчи,  може би, би предпочел да  помисли върху това, колко вкусен (а не горчив!) е един неуспех.
Аз обаче, не се предадох лесно!
Завих блата с онова, което бе по средата, а излишното количество от плънката наплесках от външната му страна и замазах с останалата част от крема своя неуспех, с беглата надежда, че никой няма да забележи каквато и да била нередност, като предвидливо сложих в хладилника бутилка Гевурцтраминер, за да се изстудява;) Гледам набеденото руло и се чудя дали да замаскирам още малко този кулинарен крах, с някаква декорация от пътпъдъчи яйца и чери доматчета, перца магданоз и прочие !? Мммне, прекаленият кич може да доведе до подозрения-ще заложа на виното! J



*** 

На 6-ти декември е Никулден, един обичан празник в нашето семейство, време когато правя обикновено пълнен с орехи и лук шаран в тесто, който между впрочем е любимо кулинарно угощение. В блога си вече имам рецепта за  ТОЗИ празничен деликатес, обаче асоциации с тесто и риба ме спохождат ката ден-една през друга, като например:  сьомга в многолистно тесто, руло със сьомга, баница с пушена сьомга, палачинкова торта със сьомга, шаран в тесто, галети с риба, бохчи с риба и т.н. и т.н.
Надявам се да съм успяла да вдъхна творчески ентусиазъм у много от вас! Творете, мили мои, творете!

12 comments:

  1. Силно заинтригувана от думата неуспех, точно от този блог ме накара веднага да се отбия:). Рулото изглежда много апетитно и аз ще се почерпя от последната снимка, гледам три парченца, ммм.
    И Благодаря ти, за описанието на това, което ти се е случило, защото мисля , че ще полезно на много хора, ако имат същия проблем.
    Весел празник!

    ReplyDelete
  2. Светле,не се отчайвай-рулцето ти е чудничко...
    Хубав Никулден ти желая!

    ReplyDelete
  3. Лана, неуспеха ти е станал много красив:)))
    А поста ти ми звучи, като урок по математика хихихи...
    Прегръдки:)

    ReplyDelete
  4. Светле,усмихна ме с този пост определено!
    И ако не ни беше посветила с всички тези твои мисли за неуспех изобщо нямаше да подозирам такъв,защото рулцето си е екстра,мила!
    А и както се вижда вкуса е превъзходен,така че мисията се брои за успешна!

    Пожелавам да си го хапнете вкусно и с настроение,честит празник!

    ReplyDelete
  5. Хубав празник и на теб, Кенди! Благодаря ти за радушния коментар!:)

    ReplyDelete
  6. Живенце, благодаря! Хубав празник и весело настроение ти пожелавам през идните дни! :)))

    ReplyDelete
  7. Кате, аз пак ще опитам, ти само гледай!:)))))))))
    Ама, вкусно беше-за това спор няма:))))
    Весело празнично настроение и плодовити дни ти желая!

    ReplyDelete
  8. Светле, чудесен декоратор си!
    Никой не може да заподозре неуспех!
    Дори и Питагор ще му завиди:)
    Хубав празник и нека Св.Николай ви закриля!

    ReplyDelete
  9. Благодаря, Еликсир! Сърдечни прегръдки в този хубав празничен ден!

    ReplyDelete
  10. Убедена съм, че нито Питагор, нито да Винчи, щяха да се справят толкова добре с така изброените операнди :))
    Чудесно е рулцето!
    Хубав празник!

    ReplyDelete
  11. Дани, думите ти са музика за моя слух:)))) Хубав празник и веселие!

    ReplyDelete
  12. Благодаря, Федора! Здраве и радост в къщата ти!

    ReplyDelete