2 порции
400 гр халибът (котлети или филета)
30 мл зехтин
400 мл готварска сметана
2 скилидки чесън
50 мл бяло сухо вино
3 с.л. Пармежан
няколко капки лимонов сок
сол, черен пипер, риган
Рибата се осолява на вкус и оставя да престои в хладилник поне за няколко часа, но най-добре е това да се извърши в деня преди същинското готвене.
Всички парчета се опеперяват, намзват със зехтин и чесън, риган. Поставят се в тава за печене и се поливат с виното, сметаната, лимоновия сок. Поръсват се с Пармежан и се изпичат във фурна, приблизително за 20 минути. Извадете внимателно рибата и редуцирайте соса в тиган на котлона до желаната гъстота.
Тип: можете да направите рибата на скара, а сосът отделно в тиган.
Този сос много ми харесва! Правих такъв за риба, но е без пармезана; ще включа и него.
ReplyDeleteМного апетитно изглежда рибката, Светле!
Благодаря, Пепи! Преди години, когато видях да се пошира риба със сметана или мляко бях изненадана. В днешен ден това е нещо обичайно в кухнята ми:) Успешно и плодоносна седмица ти пожелавам от сърце!
ReplyDelete