Wednesday, December 7, 2011

Рибарски пай за Никулден (без тесто) / Fisherman's pie



Макар и с ден закъснение, искам да ви представя рибарския пай, който направих по случай Никулден, рибен еквивалент на Овчарския пай (Shepherd's Pie).
Повече информация и рецепта за пълнен шаран в тесо (англ.) шаран в тесто Кликни тук




2 порции

400 гр бяла риба
2 картофа
стрък праз
1 малка глава лук
½ морков
2 скилидки чесън
2 с.л. олио
150 гр спанак
3 с.л. краве масло
1 с.л. брашно
80 мл прясно мляко
30 мл сметана
80 гр Чедар или Кашкавал
2-3 стръка силантро
кориандър и Кейджън микс (микс от подправки, който можете да замените с всяка любима подправка за риба)
индийско орехче, мляно
щипка канела
сол и черен пипер

Обикновено, когато готвя риба, посолявам я най-малко ден преди самата термична обработка. Така и с тази бяла риба European whitefish (Coregonus lavaretus), която бяхме уловили в близкия магазин, поради липса на шарани.

Посолената риба (ползвах задната половина на рибата за този пай, а предната изпържихме на котлети) се намазва с олио, слага се в тава за печене с малко вода и се изпича във фурна. Можете да я задушите на пара или да ползвате пържена риба, решението как точно да извършите предподготовката ѝ оствям на вас. Целта е да сготвите рибата, отделите месото от костите и раздробите на едри флейки филето.

Нарежете лука, моркова, целината и 1 скилидка чесън на ситно и ги задушете с 2 с.л. олио в тефлонов тиган. Добавете силантрото и подправките за риба (ако имате някакъв микс), щипка кориандър, сол и черен пипер.



Следващата стъпка е да направите сос Бешамел. Запържете брашното в 2 с.л. краве масло (част от маслото, защото ще ви трябва малко и за картофеното пюре) до златисто и приятен аромат. Добавете млякото, бъркайки енергично, за да избегнете образуването на буци. Нека сосът се сгъсти. Подправете с индийско орехче, кориандър, сол и черен пипер.





Сварете картофите с една скилидка чесън, отцедете ги от водата. Пасирайте ги и ги овкусете със сметаната, кравето масло, част от настъргания Чедар (Кашкавал), сол на вкус.

Бланширайте спанака, изтискайте добре водата от него и го накълцайте на ситно.

Време е да подредите всички продукти, подобно на мусака или лазаня. Започнете с една лъжица от зеленчуковия микс. След това разстелете парчетата обезкостена риба. Покрийте отново със зеленчуков микс. Разлейте сос Бешамел и настържете Чедар.





Разстелете бланжираният спанак, полейте още малко (около 3 с.л.) сос Бешамел и пак настържете Чедар. Отгоре завършете с картофеното пюре. Боцнете го така,че да направите дупки за вентилация и изпечете във фурна до златисто.








Люспите и перката на рибата нарисувах с микс от кориандър, индийско орехче и канела, ползвайки нож и капачка от паста за зъби.





3 comments:

  1. Страхотно изглежда ! Много апетитно! Браво!

    ReplyDelete
  2. Светле, невероятно хубаво блогче имаш! Вече с удоволствие ще ти идвам на гости!

    ReplyDelete
  3. Албена, добре дошла! Радвам се всеки път, когато нов читател се осмели да драсне някой и друг ред за поздрав! Надявам се времето, прекарано в моя блог да ти доставя удоволствие и информация и за в бъдеще! Сърдечни поздрави!

    ReplyDelete