Wednesday, December 14, 2011

Чорба със свинско шкембе и дамар / Pork tripe soup



Обикновено шкембе чорбата у дома прявя с телешко шкембе и я застройвам с прясно мляко, препържени брашно и червен пипер. Рецептата ми на английски за шкембе чорба от телешко шкембе е ето ТУК:
Този път, обаче ще предложа различна рецепта.
Трябват ви следните продукти:

1 бр свинско шкембе
1 бр свински дамар
1 бр свинско краче или вратни кокали за по-ароматен и наситен бульон
4-5 скилидки чесън
200 мл прясно мляко
4 с.л. кисело мляко
2 яйца
40 мл олио
2 с. л. червен млян пипер
щипка-две чубрица
4-5 с.л. брашно (в зависимост от желаната гъстота на супата, можете да увеличите количеството на брашното или да го намалите)
лют червен пипер, сол и черен пипер на вкус

Апетитка за шкембе чорба
Продукти:

3-4 с.л. оцет
2 с. л. едро смляно чили (-лют червен пипер-паста или сух)
4-5 скилидки чесън
ч.л. млян червен пипер (сладък)
2 с. л. олио
20 мл вода
сол и черен пипер

Метод шкембе чорба:

Сварете шкембето, дамара и кокалите (или крачето) в подсолена вода с 2-3 скилидки чесън. Аз ползвам винаги тенджера под налягане, която ми спестява време. За около 30 минути имам разкошен бульон и добре сварено месо.
Прецедете бульона. Нарежете шкембето и дамара на хапки, отделете месото от кокалите и ги оставете настрани докато застройвате бульона.
Запържете в дълбок съд за сос брашното и червеният пипер в мазнината. Добавете прясното мляко  към запръжката и бъркайте докато се получи гъста каша. Много е вероятно да има нужда да добавите и част от бульона, така че имайте под ръка и черпак. Когато сгъстената смес клокне, върнете я към общия бульон, поставете го на котлона и бъркайте за около 5 минути или докато цялото количество чорба се сгъсти. Имайте предвид,че ще правите и втора застройка, която също ще допринесе за гъстотата и интензивния вкус на супата-застройката с кисело мляко и яйца.
Разбийте яйцата и киселото мляко до еднородна смес. Дръпнете сгсътената вече с брашно и прясно мляко чорба от котлона. Температурата трябва да е по-ниска от тази на кипене, за да не се пресекат яйцата. Застройте както се застройва супа с кисело мляко и яйце: От голямото количество бульон (супа) се налива по малко към киселото мляко и яйцата, които се бъркат, докато температурата им се изравни с тази на бульона (супата). След това, вече горещата смес с яйцата, киселото мляко и бульона (супата) се  добавя към основният бульон (супа).
Подправете на вкус с чубрица, черен пипер, сол (ако има нужда допълнително), пресовани скилидки чесън.
Върнете накълцаното свинско месо към супата.

Апетитка за шкембе чорба, метод:


Счукайте чесъна в хаванче с малко сол, добавете и олиото, разбъркайте докато се получи кремообразна паста. Разбира се, можете да ползвате и преса за чесън. Смесете с оцета, лютия пипер, сладкия пипер, водата, олиото,(ако вече не сте го ползвали за направата на чесновата паста), малко вода.

Сервирайте супата гореща с препечен хляб и чашка от любимата ракия. J

No comments:

Post a Comment