Наближават празници, при това такива, които споделяме със семейството си и най-близките и обични хора. Няколко от моите предложения за този сезон са затрогващите и загряващи зимни коктейли, като например такива, които съдържат ароматни есенни нотки, високо съдържание на захар и сметана, яйца, билкови ликьори и специални вкусове на ядки. Винаги можете да ги сервирате преди основната вечеря, докато чакате гостите да се съберат или като дайджестив, след обилната вечеря пред пукащите дърва в камината.
Препоръчвам:
Домашен яйчен ликьор-Ег-Ног
6 яйца
500 мл прясно мляко
6-8-10 с. л. захар (на вкус)
100 мл готварска сметана, 35% масленост
1 ч.л. фино мляно индийско орехче
250 мл коняк
Разбийте белтъците и жълтъците по отделно. С две трети от захрта разбийте, с помощта на миксер, жълтъците до пухкавост и почти до побеляване. С остналата една трета от захрта разбийте до пухкавост (на сняг) белтъците.
Тип: това можете да сторите и на парна баня, ако се страхувате от употребата на сурови яйца. Смесете разбитите белтъци и жълтъци.
Разбийте и сметаната до пухкавост, смесете с млякото и добавете към яйчената смес. След това добавете на тънка струя докато бъркате и коняка, препоръчително е да е със същата температура на сместа. Подправете с индийското орехче. Охладеет в хладилник за около 2 часа преди да сервирате. Щипка канела само ще допридаде празничен аромат към тази напитка.
Манхатън и Портокалов Манхатън
Бърбън и сладък, червен вермут (или портокалов вермут) с 2-3 капки Ангустура Битер и марашчино черешка. Съотношението е 2 части бърбън и половин част вермут.
Глювайн
Ако желаете на направите глювайн или казано по нашенски греяно вино, прескочете черния пипер. У дома се правеше вино с черен пипер, само ако някой бе настинал. Къде по-ароматно е греяното вино с пръчка канела, кардамом, звездовиден анасон и пръчици канела. Резанче ябълка или портокал още повече ще освежат тази сгряваща душата напитка. След като го загреете на котлона с подправките, добавете 25 коняк или ром, за да качите градусите.
Грог
Смесете билков (или тонизиращ черен) чай с ром и мед. Съотношението би следвало да е според вкуса ви, и разбира се настроението.
Ирландско кафе
Едно от любимите ми!
Шварц кафе, обогатено със сметана, кафява захар и уиски.
Изтънченост с Бейлис
“Бейлис” предлагат нялко вкуса на пазара, освен оригиналният има също мента и карамел. Който и вкус да изберете, смесето го в блендер с ванилов сладолед и малко мляко или сметана. Гарнирайте, течен шоколад или щипка канела. Лешников ликьор, Бадемов ликьор, Шеридънс ( кафе и сметана)... са само част от ароматните ликьори, които асоцирам със зимните празници.
ИЛИ Поднесете сладко вино с десерта. Айсвайн (Ice Wine) или Порто (Porto wine).
Мерси, че ми напомни, че освен храната, трябва да подсигуря и напитки;-)
ReplyDeleteОпределено ще ползвам някои рецепти;-)
Весели празници, Светлана!
Е, как:)))те вървят ръка за ръка:) Благодаря за пожеланието! Весели празници и на теб, Мъхче!
ReplyDelete