Пазарувайки за Коледа в пазарската ми чанта се намушка и една патица, вярно че с помощта на мъжа ми, но това са подробности.:) Обикновено у дома се готви патица по празници или през зимния сезон. Разфасовам я, отделяйки кожата и мазнината за мас. Филето оставям за някоя “засукана” вечеря, а останалите части за супи и/или яхнии. Миналата година си спретнахме патица с кисело зеле, защото у дома обичаме този български деликатес.
Онази вечер реших буквално да засуча вечерята J, при това с азиатски привкус.
Канапе направих от соба, но не бе достатъчно представително за снимка, по-често наистина трябва да се вечеря отколкото да се гласят камери, прожектори и фотоапаратиJ))
Необходими продукти:
2 бр патешки гърди, без кожата
1 глава лук или 3-4 шалотс
1 скилидка чесън
50 гр счукани бадеми
щипка млян карамфил
30 мл бяло, полу-сухо вино
3-4 сушени фурми (без костилката)
4-5 сушени кайсии
20-ина стафиди
2-3 кубчета захаросан джинджифил
1 ч. л. портокалови кори
2 гъби шийтаке
1 щипка “Пет подправки” (популярна китайска смес от подправки, която съдържа звездовиден анасон, канела, бахар, ликорис и карамфил)
3 с.л. патешка мас
сол и черен пипер
сос:
50 мл бяло, полу-сухо вино
2 с.л. мед
сокът от един портокал и част от кората му
водата в която сте киснали плодовете
2 ч.л. соев сос ( на вкус)
млян черен пипер
5-6 карамфилови зърна
1 с.л. царевично нишесте за сгъстяване
Метод:
Направете на всяко филе три разреза, така че да се отвори като книга. Сложете го да легне с широката си част вурху дъска за рязане, затиснете го с длан и прокарайте хоризонтален разрез през него на 1/3 от височината му, но не отрязвайте напълно това парче месо. Малко преди края извадете ножа и разгърнете едната половина. От там до където сте стигнали с ножа срежете на половина с хоризонтален разрез останалата част, като пак малко преди края оставите недозирязано. Разгърнете и тази част. По този начин ще имате на разположение широка пържола, за по-удобно навиване на руло. Осолете я и опеперете. Сложете лист найлоново фолио отгоре и я начукайте с кухненски чук.
Плънка-метод:
Накиснете в 1 ч.ч. вода сушените плодове и гъбите до омекване, след което ги извадете и нарежете на ситно, добавете портокаловата коричка. Запазете водата.
Ако бадемите ви са сурови, счукайте ги и ги запечете за кратко върху гореш, сух тиган, като ги разбърквате или подмятате за да не изгорят. Добавете към тях, докато са все още горещи щипката млян карамфил и “Пет подправки”.
Запържете лука в част от патешката мас до златисто. Добавете бадемите, с подправките,гъбите и плодовете. Налейте виното и задушете докато виното изври. Посолете на вкус.
Горещата плънка нанесете изцяло върху вече разгърнатите и начукани филета. Завийте на руло, като същевременно можете да подпъхнете краищата им, преди последното завъртане на рулото. Завържете с готварски конец.
Загрейте фурната до 200 °С. “Запечатайте”, т.е. запържете руладините от всички страни в останалата патешка мас. Сложете ги в малка тавичка, полейте ги с вино и ги тикнете в горещата фурна за около 10 минути. След това ги извадете и ги оставете да починат около 5 митути до 8 преди да ги разрежете. Това се практикува и с телешки пържоли алангле, за да остават розови, но не и кървави във вътрешността си.
Сос-метод:
Честита Нова 2012 година,Светле!
ReplyDeleteПожелавам на теб и семейството ти най-вече здраве,защото когато го има,тогава има и радост,и обич,и сполука, и надежди,и сбъднати мечти!
Честита Нова Година, Елексир! Благодаря за чудесното пожелание! Здраве и щастие и в твоя дом да има!:)))Прегръдки!
ReplyDelete