Thursday, December 22, 2011

Представям Ви Аглика!

Гостува ми една много мила и надарена с артистичен талант дама- Аглика. Поканата бе отправена лично към нея, защото с интерес следя творческите ѝ изяви както в кулинарията, така и във фотографията и защото намирам стилът ѝ в заснемането на моментите уникален, нежен и красив. Галерии на Аглика с изкуство, което впечатлява душата вижте на следните адреси:
 Аглика, благодаря ти че с радост прие поканата ми и че споделяш с нас тези вкусни рецепти! Гостуването ти е радост за мен, както сигурна съм и за читателите на този блог!J
Пожелавам ти незабравими, положителни емоции  и вихрени забавления през идните празнични дни! Сърдечни прегръдки и целувки!


Аглика ви представя: 
Джинджифилови бисквитки с глазура
снимка Аглика

175 гр. меко масло
100гр. кафява захар
1ч.л. сода
2ч.л. джинджифил стрит на прах
1 ч.л. канела
8с.л. кленов сироп или мед
300гр. брашно

Замесва се тесто от всичките продукти и се оставя в хладилника за час, завито в прозрачно фолио.
От него се разточва кора с дебелина 0,3-0,5см., което се нарязва на бисквитки с формички.
Пекат се на умерена фурна (аз пекох на 350F).
Охлаждат се върху решетка и се украсяват с глазура от:

2 белтъка
2 с.л. лимонов сок
350гр. пудра захар
ванилия

 
снимка Аглика


И рецептата за любимите на всички ни у дома:

Кроасани

снимка Аглика

За 12 броя:

260мл. топло прясно мляко + 2 с.л.
2ч.л. суха мая
250гр. брашно + 3с.л.
2с.л. захар
1ч.л. сол
180гр. безсолно масло

За глазурата:

1 жълтък, смесен с 1с.л. прясно мляко

Кроасаните се правят на етапи. Може да се правят в няколко поредни дни даже. Лесни са за правене, защото нищо от правенето им, не изисква спешност, единственото нужно е търпение.

Маята се разтваря в подходящ съд, в 65 мл. от млякото, прибавят се 6с.л. брашно, разбърква се добре, покрива се с фолио и се изчаква, докато удвои обема си.
Захарта, солта и останалото брашно се смесват.
Шупналата вече мая се съединява с останалото топло мляко в голяма купа - обикновено аз ползвам кухненски робот за целта, но нищо, не пречи и на ръка да се направи - и постепенно се се прибавя сместа от брашно, сол и захар, докато се получи лепкаво меко тесто.
Купата с това тесто се покрива със свежо фолио и се прибира в хладилника до следващия ден.

Маслото трябва да е със стайна температура. Омесва се с 3-те с.л. брашно до гладкост. Оформя се на кубче.
Работния плот се поръсва с брашно.
Охладеното тесто се разточва на правоъгълник, приблизително 40Х20см. Разполага се с тясната страна надолу.
Масленото кубче се разстила върху 2/3 от тестото и се загръща на три пъти, като се започва от НЕнамаслената страна. Трябва да се получи нещо, като писмо, сгънато на три, като между всеки пласт тесто, трябва да има пласт масло.
Завърта се въображаемото "писмо", така че тясната му страна да сочи надолу. Прегъва се на три откъм тясната страна, като леко се притиска с пръсти.
В този вид тестото се поставя в купата, завива се с найлоновото фолио и се връща в хладилника за 6 часа.

На 6-тия час (или на другия ден) тестото се разточва върху леко набрашнена повърхност и се прегъва отново на три по същия начин. Процедурата се повтаря още 3 пъти, след което пак се поставя в купата, покрива се с фолиото и престоява 3 часа (или до следващия ден).

Следват разточване и прегъване 2 или три пъти и отново покой за поне 2 часа в хладилника.

Около час и половина, преди времето за печене тестото се изважда от хладилника.
Разточва се върху набрашнен плот в кръг с диаметър 40 см..
Срязва се на 4 през центъра, а всяка четвъртина на още 3 триъгълника.
С две ръце всеки триъгълник се навива, като кифличка от основата към върха.
Така готовите кроасани се прехвърлят върху застлана с пекарска хартия тавичка.
Намазват се с малко мляко (онези допълнителни 2с.л., за които споменах в началото) и се оставят на стайна температура докато удвоят обема си.
Фурната се нагрява на 360F. Кроасаните се намазват с глазурата от жълтъка и прясното мляко и се изпичат за около 15тина минути или до зачервяване.
Охлаждат се поне за 20 мин. преди поднасяне.

Личната страница на Аглика в  Wix: http://www.wix.com/aglika/home

4 comments:

  1. Светланка, имаш чудесна гостенка :)
    Благодаря за удоволствието!
    Сърдечни прегръдки за теб и весели празници!

    ReplyDelete
  2. Много красиви снимки прави тази твоя гостенка, Светле! Поздравления за нея и за теб и за чудесни ви предколеден избор на тези бисквитки!
    Хубави Коледни празници ви пожелавам!

    ReplyDelete
  3. Благодаря, Дани и Пепи! Удоволствие е и за мен да ви запозная с таланта на Аглика!:)
    Весели празници, прегръщам ви горещо!

    ReplyDelete
  4. Светле, благодаря ти за прекрасната гостенка! Чудесна публикация! Бисквитките изглеждат много вкусни и....с истинска красота!
    Желая ти щастлива Коледа и.....прекрасни весели празници!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...