Обичате ли ликьори? Идват празници, събирания, къде с приятели, къде с роднини или колеги....Бихте ли извадили бутилка домашен ликьор? Изобщо, отживелица ли са ликьорените рецепти "на баба"!?
Популярността на ликьорите се дължи на техния лечебен и тонизиращ ефект. Настойка на билки, ядки или плодове в спирт се е предлагала с тези цели още преди хилядолетия.
Ег-ног (Eggnog) и Глювайн имат своите почитатели и са завоювали своето място на западната трапеза като традиционни коледни напитки.
Популярността на ликьорите се дължи на техния лечебен и тонизиращ ефект. Настойка на билки, ядки или плодове в спирт се е предлагала с тези цели още преди хилядолетия.
Ег-ног (Eggnog) и Глювайн имат своите почитатели и са завоювали своето място на западната трапеза като традиционни коледни напитки.
Един от любимите ми сайтове за ликьори и шнапсове можете да посетите, ето ТУК
У дома се прави често шоколадов аеро-ликьор, а миналата година с една бутилка от него изненадах приятно комшиите си на ежегодното ни Коледно парти, където те от своя страна бяха донесли Ег-ног (яйчен ликьор).
Шоколадов аеро-ликьор
2 ч.ч. коняк
120 гр полусладък шоколад
2 ч.ч. течна готварска сметана
1 ч.ч. прясно мляко
¾ ч.ч. пудра захар
2-3 с.л. какао (опция)
1/3 ч.ч. Kahlua ликьор (кафе ликьор)
6 жълтъка
Разбийте яйцата с ликьора на парна баня до сгъстяване, също както се прави при Холандски сос и Забайоне. Така можете да бъдете сигурни, че яйцата са минали термична обработка, както и да използвате същата технология за направата на егног(яйчен ликьор). С част от тази пяна можете да гарнирате и чашите.
Забележка:Тази процедура се прави също, за да се вкара въздух в напитката. Същият ефект, та дори и по-добър можете да постигнете, ако разбиете и сметаната, или добавите и разбити на сняг белтъци, но точно тук не съм ползвала този метод.
Разтопете на парна баня шоколада със сметаната и пудрата захар. Добавете на тънка струя към разбитите жълтъци. Добавете коняка и млякото и охладете поне за час. Сервирайте същия ден.
обожавам аеро-ликьор ,а всъщност ликьора е единственото питие ,което харесвам
ReplyDeleteблагодаря много за споделената рецепта,страхотно попълнение към коледната и новогодишна трапеза
заповядай при мен за една коледна изненада
http://kitchen-miriams28.blogspot.com/2011/12/blog-post_18.html
спокойни сънища и прекрасна неделя ти желая
Мириам, благодаря за поканата, но отказвам да участвам. Хубава и плодоносна седмица ти желая!
ReplyDeleteблагодаря за пожеланията,
ReplyDeleteвесело посрещане на Рождество Христово
Обичам ликьорче, а....в съчетание с коняк , шоколад и сметана.....със сигурност ще е вълшебно! Благодаря за чудесната рецепта! Весели празници!
ReplyDelete