Шоколадово-сметанов мус с малини
200 мл течна сметана
60 гр полусладък шоколад
25 мл ликьор (бадемов, лешников, кафе, плодов)
30 гр захар
20 мл пр. мляко
десетина малини
бял шоколад за декорация (опция)
Разбийте с миксер сметаната и захарта.
Разтопете на парна баня шоколада с малко прясно мляко и ликьор. Добавете към сметаната и разбъркайте внимателно с лъжица до хомогенна смес. Сервирайте в чаши за мартини или др. Подходящи купички и гарнирайте по желание с малини и настърган бял шоколад.
Забайоне (Zabaione) с манго, малини и мандарини
2 жълтъка
40 мл портокалов или лешников ликьор
1-2 с.л. захар (опция)
плодове (в случая: манго “Champagne ”, наречено още Адолфо или медено манго; малини, мандарина без семки, ябълка)
1 кафена лъжичка фино настъргана кора от мандарина
Разбийте жълтъците с ликьора и захарта на парна баня до пухкавост. (Трябва да се получи фин крем с малки балончета въздух, също като добре разбити белтъци със захар.)
И двата десерта могат да се сервират веднага или да се охладят за десетина минути в хладилник.
No comments:
Post a Comment