Tuesday, April 26, 2011

Няколко идеи за сервиране на варени Великденски яйца


Сервирайте ги със сос от кисело мляко, горчица, майонеза и къри. Няколко капки мед ще придадат сладост на соса. Добавете сол и черен пипер.

***

Класически вариант за зервиране на варените яйца е да се полеят с олио и поръстя с червен пипер, сол или шарена сол.

***

Разрежете ги наполовина и отделете жълтъците в купа. Добавете към сварените жълтъци бяло саламурено сирене, олио, (опция-част от соса, който е описан по-горе), подправки. Намачкайте добре с лъжица до хомогенна смес и шприцовайте обратно в кошничките от белтъците. Поръстете с фино нарязан зелен лук.

***

Типичната Великденска салата от зелена маруля, зелен лук, репички, краставички, зелен чесън, магданоз също изисква варени яйца. Овкусете с оцет, сол и олио.

***

Направете пиленца от яйца. Използвайте жълтъците за оформяне на главичката на пиленцето. Намачкайте ги добре с малко олио или майонеза и  подправки до консистенция, която е удобна за работене с длани и пръсти. Оформете топченца за главичка. Ползвайте нарязани триъгълничета от червена чушка или морков за човка и листа от магданоз за опашка или крилца, зърна черен пипер за оченца. Дайте воля на въображението си и не забравяйте да включите и децата в това кулинарно и изкусно предизвикателство !

***

Направете яйчена салата с пилешко месо. 

А продуктите са следните:

3 кисели краставички
3
варени яйца (12 min)
½ месо от пилешки гърди, месото се нарязва на кубчета
½ червена чушка, нарязана на ситно (или целина, нарязана на кубчета)
4 стръка зелен лук
1 ябълка, нарязана на кубчета (Golden delicious)
10-12
зърна грозде без семки

с.л. мед
ч.л. медена горчица 2 с.л. майонеза
сол и черен пипер

***

Ползвайте за сандвичи или Руска салата.



ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!

No comments:

Post a Comment