Sunday, April 17, 2011

Пълнена пъстърва с бекон, гъби и лук на фурна / Mushroom and Bacon-Stuffed Trout


2 пъстърви, почистени
3 домата
1 глава лук
80 грама сурово-пушен бекон или Панчета
6-7 средно-големи гъби
1 скилидка чесън
магданоз
30 мл бяло вино
растителна мазнина (опция)
сол и черен пипер

Пъстървата се осолява и оставя в хладилника за не по-малко от 2 часа.
Беконът се нарязва на ситно и се запържва в собствена мазнина. Тази мазнина можете да отделите, като прецедите запържения бекон или да ползвате, за да запържите лука, чесъна и гъбите.
След като зеленчуците се карамелизират добавете нарязан на ситно магданоз и напълнете рибите. Можете да ги зашиете или да ползвате клечки за зъби или просто да ги поставите върху канапе от смлени домати, вино и магданоз.
Изпечете на 230°С  за около 25-30 минути.


***
Пържена пъстърва

Добре е пъстървата да се опържи цяла 20-23 см парчето, разбира се почистена от хрилете, вътрешностите и люспите. Най добре рибата да се осоли и престои едно денонощие в хладилника със солта, така си поема солта и се отнема от влагата и'. Пържи се по-бързо и става с хрупкава коричка. Отупва се в брашно. Олиото не бива да е прекалено горещо, за да не изгори отвън, трябва са се изпържи равномерно до кост.
Сервира се веднага.
Когато е в чинията се захваща с вилица, за да се изправи по корем и с нож се притиска по гърба, по цялото му протежение, като се започне от главата към опашката, след което се захваща месото и "разгръща" от към гърба като книга. Скелета, главата и опашката се отделят по този начин цели и се слагат в чиния за кости. Разбира се, никой не може да бъде упрекван, че му се услажда, когато осмуква главата или похапва от перките. Въпрос на вкус и разбира се на място;))))))

No comments:

Post a Comment