Thursday, April 21, 2011

Агнешко (заешко) по механджийски (ловджийски) / Lamb (or rabbit) stew


Долу-посочената комбинация от продукти е популярна в средиземноморието, макар и под различни наименования. В Италия и Гърция се нарича ловджийски стил (Cacciatore или "alla cacciatora”). Обикновено се ползва дивечово месо (заек, патица), но може да се направи и с пиле, агнешко или ярешко. Задължителни съставки са: пушеният колбас, като (салам, бекон или наденица); виното, лука и гъбите. Зеленчуците могат да варират, но за предпочитане са червените пиперки и лука, морковите. Сосът е на доматена основа. В Гърция добавят канелена пръчка към соса.

1 кг агнешко или заешко месо, нарязано на порции
150 грама пушен бекон
7-8  големи гъби печурки
1 червена чушка
2-3 домата
няколко стръка целина
1 глава лук
1-2 моркова
1-2 скилидки чесън
3 с.л. доматена паста
2 с.л. червен пипер
100 мл вино
1 лъжица свинска мас или растителна мазнина
вода, колкото почти да покрие накрая продуктите
2 дафинови листа
корени от магданоз (опция)
сол и черен пипер

Порциите месо се осоляват и се запържват леко с бекона и мазнината, като количеството мазнина зависи от това колко е мазен самия бекон.
Добавят се нарязаните на едро зеленчуци, за да се задушат леко. Слага се червения пипер, за да придаде спицифичен опушен аромат на ястието. Подправя се.

Всичко се реди в гювеч, слоу-кукър (специална тенджера за бавно готвене) или ако желаете в тенджера под налягане, залива се с течностите, и се готви според спицификата на съда. Добре е манджата да се задушава продължително на ниска температура за не по-малко от 6-8 часа.





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...