Saturday, December 24, 2011

Сладолед от горски къпини


Често със съпруга ми ходим за риба. Риболовът е хоби, което и двамата обичаме най-вече заради възможността да бъдем сред природата и както всечки рибари и ние имаме любими местенца. Едно от тези вълшебни  горски кътчета е заобиколено от къпинак и когато  дойде време на тези плодчета да зреят, с риба или без, аз винаги се връщам у дома с купа горски къпини. Същите тези къпини са атракция и за черните мечки в региона и дори веднъж се случи да се срещнем с една, добре че похапваше къпини на баира- отсреща рекичката, ...все пак рекичката беше доста тясна, а аз знаехче мечките могат да плуват. Но да оставим мечката сега да спи своя зимен сън. Хубавите горски драгоценности бях запазила за празниците  и ето, че те  наближиха.

Ентусиазирана от успеха ми с кокосовия сладолед и портокаловия сорбет реших че  сладолед от горски къпини ще е чудесен десерт за Коледната вечер, все пак след поглъщането на толкова много тиквеници и баклави, можем  да  си позволим разнообразяване на менюто.

Необходими продукти:

1 ч.ч. замразени горски къпини (или малини, ягоди)
½ ч.ч. захар
½ ч.ч. вода
2 жълтъка
25 мл лешников ликьор
250 мл готварска сметана
8 карамфилови пръчици
щипка индийско орехче
щипка бял пипер
къпини за гарниране

Къпините се слагат в съд на котлона и се сваряват до разкашкване, след което се прецеждат през гевгир, за да се отстранят семенцата им и твърдата маса. Прецеденият къпинов сироп е есенцията, която ще придаде цвят и вкус на самия сладолед.




Сиропът  за сладоледа се прави от захар. вода и крамфилови пръчици. Редуцира се  наполовина. След като е готов се прецежда. Аз използвах същия съд, в който заварих плодовете, за да направя и сироп, затова сиропът има лилав цвят.



 А докато сиропът вреше и се редуцираше изполвах парата, за да разбия върху нея жълтъците и ликьора. Лесно и практично!


Жълтъците се смесват с ликьора и се разбиват с телена бъркалка балон на парна баня до пухкавост. Овкусяват се с индийското орехче и белия пипер. Към тази смес се добавят сметаната, сиропът и къпиновата есенция.



Всичко се разбърква добре и се слага в камерата на хладилника. Разбива се с телена бъркалка поне веднъж на всеки втори час. Това се прави, ако нямате машина за сладолед, разбира сеJ -целта е да се разбият кристалчетата лед и в сладоледа да влезе повече въздух, за да стане пухкав.
Това е! Лесно е да се прави сладолед, изисква се само мъничко търпение.

3 comments:

  1. Светле,
    Честито Рождество!
    Много здраве, любов и топлина в дома ви!
    И много сбъднати мечти!
    Весели празници!

    ReplyDelete
  2. Благодаря за добрите пожелания, Дани! Весела Колда, здраве и радост в дома ви!

    ReplyDelete
  3. Честита и щастлива Коледа, Светле! Много интересна идея за сладолед ! Благодаря ти!
    Желая ти прекрасна седмица!

    ReplyDelete