Често със съпруга ми ходим за риба. Риболовът е хоби, което и двамата обичаме най-вече заради възможността да бъдем сред природата и както всечки рибари и ние имаме любими местенца. Едно от тези вълшебни горски кътчета е заобиколено от къпинак и когато дойде време на тези плодчета да зреят, с риба или без, аз винаги се връщам у дома с купа горски къпини. Същите тези къпини са атракция и за черните мечки в региона и дори веднъж се случи да се срещнем с една, добре че похапваше къпини на баира- отсреща рекичката, ...все пак рекичката беше доста тясна, а аз знаехче мечките могат да плуват. Но да оставим мечката сега да спи своя зимен сън. Хубавите горски драгоценности бях запазила за празниците и ето, че те наближиха.
Ентусиазирана от успеха ми с кокосовия сладолед и портокаловия сорбет реших че сладолед от горски къпини ще е чудесен десерт за Коледната вечер, все пак след поглъщането на толкова много тиквеници и баклави, можем да си позволим разнообразяване на менюто.
Необходими продукти:
1 ч.ч. замразени горски къпини (или малини, ягоди)
½ ч.ч. захар
½ ч.ч. вода
2 жълтъка
25 мл лешников ликьор
250 мл готварска сметана
8 карамфилови пръчици
щипка индийско орехче
щипка бял пипер
къпини за гарниране
Къпините се слагат в съд на котлона и се сваряват до разкашкване, след което се прецеждат през гевгир, за да се отстранят семенцата им и твърдата маса. Прецеденият къпинов сироп е есенцията, която ще придаде цвят и вкус на самия сладолед.
Сиропът за сладоледа се прави от захар. вода и крамфилови пръчици. Редуцира се наполовина. След като е готов се прецежда. Аз използвах същия съд, в който заварих плодовете, за да направя и сироп, затова сиропът има лилав цвят.
А докато сиропът вреше и се редуцираше изполвах парата, за да разбия върху нея жълтъците и ликьора. Лесно и практично!
Жълтъците се смесват с ликьора и се разбиват с телена бъркалка балон на парна баня до пухкавост. Овкусяват се с индийското орехче и белия пипер. Към тази смес се добавят сметаната, сиропът и къпиновата есенция.
Всичко се разбърква добре и се слага в камерата на хладилника. Разбива се с телена бъркалка поне веднъж на всеки втори час. Това се прави, ако нямате машина за сладолед, разбира сеJ -целта е да се разбият кристалчетата лед и в сладоледа да влезе повече въздух, за да стане пухкав.
Това е! Лесно е да се прави сладолед, изисква се само мъничко търпение.
Светле,
ReplyDeleteЧестито Рождество!
Много здраве, любов и топлина в дома ви!
И много сбъднати мечти!
Весели празници!
Благодаря за добрите пожелания, Дани! Весела Колда, здраве и радост в дома ви!
ReplyDeleteЧестита и щастлива Коледа, Светле! Много интересна идея за сладолед ! Благодаря ти!
ReplyDeleteЖелая ти прекрасна седмица!