Friday, December 23, 2011

Никой не е по-голям от хляба!

или За обредният хляб  в  навечерието на Коледа


 Погачата за Бъдни вечер се прави със сода или без какъвто и да било набухвател. Не се допуска никаква мая.  Ще обясня защо това е така и какъв символизъм се крие в този ритуал.
Още преди християнството  да бъде разпространено, традицията е повелявала да се следват и почитат природните закони. В дните около познатото ни днес Рождество Христово се  пада и зимното слънцестоене. Тази година нощта на 21 срещу 22 декември бешенай-дълга. След тази нощ денят отново започна да расте, което символизира плодородие и обещание за нов живот-кръговрат, коледоврат, слънцекръг.
Същото е и с хлябът, който символизира и се асоцира с Иисусовото тяло,  или със Слънцето. В последният ден от този естествен кръговрат хлябът символизира край, гибел, но и като всеки “край”-  начало на нов период. В хлябът, понеже е последен за годината или времето до което слънцето е “зачезвало”, не се слага жива култура като мая. На идния ден, когато денят започва да расте, както по днешни нрави и традиции и календари, повлияни от Християнството се пада Коледа  вече може и е допустимо да се празнува с квасен хляб, който от своя страна символизира  “новороденото” слънце плодородие, и ново, обещаващо начало.

Разпространено е в България да се прави погача за Бъдни вечер със сода и кисело мляко. Това е хляб, наследник за иранския  “санджак” и индийския хляб “наан”. Обикновено българската погача за Бъдни вечер се прави с брашно, вода, сода и се пече в огнището, същото онова огнище, в което гори Бъдникът или символичният огън, представител отново на Слънцето в дома на всяко семейство.
Любопитно е да се знае,че малцинството Цян в югозападен Китай (провинция Сечуан) има обичай в навечерието на новата годна да почита с ракия  и ориз мъртвите. Ние също имаме подобен обичай. Трапезата от Бъдни вечер не се раздига, за да могат починалите роднини да наминат и да похапнат. И още:
Националността Джуан (автономния район Гуанси – Джуан, Югозападен Китай)
В навечерието на Новата година хората приготвят яденето за първия ден на Новата година, което символизира богатата реколта и богатство през следващата година.
Ястията трябва да са нечетен брой.
Макар и поради различни календари, датите да се разминават, множетво от древните обичаи остават запазени....

P.S.

Питката, която аз направих  беше само от брашно, вода, обикновена сода и ч.л. оцет.


No comments:

Post a Comment