Пушената сьомга сама по себе си притежава превъзходен вкус. Току що смлян черен пипер и/или пресен копър, също така дъхава чубрица* ѝ акомпанират отлично, сервиранат така пушената сьомга е готово мезе за водка или бяло вино.
Какво още може да се приготви с пушена сьомга?
Любимата ви баница, например!
Достатъчно е към обичайните продукти, които ползвате за направата
на класическа баница да добавите 250 гр. пушена сьомга, 5-6 стръка пресен копър, млян черен пипер и счукана чеснова скилидка.
Популярна комбинация е пушена сьомга с крем-сирене, счукан чесън и пресен копър. Сервирайте върху канапе от препечен хляб или солен кракер; завийте в палачинка или подредете като торта.
Направете спаначена крем супа и гарнирайте с пушена сьомга
Ето и една рецепта за Суфле-руло с пушена сьомга:
Продукти за блат-суфле
30 мл краве масло
50 мл или бяло брашно
2 мл сол
щипка бял пипер
375 мл прясно мляко
125 мл зрял Чедар, настърган
6 големи яйца, белтъци разделени от жълтъци
3 супени лъжици пресен копър, ситно нарязан
1 чаена лъжичка индийско орехче
Плънка
250 гр крем сирене със стайна температура
50 мл заквасена сметана
3 супени лъжици пресен копър
настъргана кора на половин лимон
30 мл каперси
150 гр пушена сьомга
чаена лъжичка червен пипер
Загрейте фурната до 220°С.
Разтопете кравето масло и разбийте с брашното солта и белия пипер. Добавете млякото и продължете да готвите докато се сгъсти, т.е. вече имате сос Бешамел, добавете настъргания Чедар и махнете от огъня.
В отделан купа разбийте с телена бъркалка жълтъците, добавете от Бешамела на тънка струя 1/3 от цялото му количество, след което върнете вече затоплените жълтъци към самия сос. Подправете с копър и индийско орехче.
Белтъците разбийте на пяна и внимателно добавете към горната смес.
Изсипете в намазнена правоъгълна тава (25×40 см) върху намазнена хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна около 15 минути.
След като извадите суфлето от фурната изчакайте 1-2 минути, колкото суфлето да спадне малко, положете го върху леко навлажнена памучна кърпа и внимателно завийте на руло. Изчакайте докато блатът приеме необходимата форма. Изчакайте да се изстуди напълно, намажете с крем-плънка и покрийте с пласт пушена сьомга. Навийте отново на руло.
*самата подправка чубрица, а не микс от подправки
No comments:
Post a Comment