Saturday, November 20, 2010

Паприковано-пушен свински бекон и Солена саламурена сланина с праз и ким/ Home Made Smoke Bacon

  
Нетрадиционен метод и рецепта с пинизJ

home made smoke bacon

Лесен начин за опушване на месо или сланина в домашни условия, дори ако барбекюто Ви е работи с газ и не желаете да използвате «Течен пушек» (Liquid smoke). Канцерогенен или не, опушеният вкус на месото и сланината е познат на всеки от нас.

1 кг свински бекон или само сланина. Беконът обикновено се изрязва от корема или бузите на прасето, но за предпочитане е, когато правите сланина в саламура да ползвате сланина от гърба-по крехка е. 

Тук ще отбележа,ако желаете да имате за по-дълго време паприковано -пушена сланина, по добре е да избегнете месото. След време (2 месеца) става жилаво. Това е защото беконът все пак минава термична обработка. За малко количество и кратко време беконът е по-подходящ, но за голямо количество изберете чистата сланина.
Home made smoke bacon with paprica and garlic
1/3 чаша сол
20-ина бучки лед
4-5 с.л. червен пипер
3-4 скилидки чесън

за опушването са Ви необходими:
Дървени стърготини под формата на пресован чип или насипни. Подходящо дърво  череша, ябълка , hickory.
Аз харесвам ароматa на hickory, вид орех.
Термоустойчива решетка (аз ползвах решетката на партигрила)
Алуминиево фолио, 50 см и разбире се, газов грил с капак.

Нарежете бекона на ивици с дебелина около 1 см, така че да имате “шарена сланина”- ред месо и ред сланина. Осолете добре всяко парче, наредете плътно в керамична купа с капак, покрийте с лед и похлупете. Съхранявайте в хладилник за 48 часа.

Накиснете стърготините във вода за 30 минути. Изцедете ги.
Загрейте бербекюто до максималните му градуси.
Надупчете фолиото с шило или молив, нека дупките имат диаметър поне 4 мм.
Поставете фолиото върху скарата на грила и посипете с мокрите трици.
Сложете решетката отгоре. Върху нея наредете парчетата бекон. Похлупете барбекюто с капак. В началото от триците започва да излиза пара, но не след дълго  те започват да тлеят и пушат.Когато видите това намалете температурата на грила до средна. Беконът трябва да постои на решетката около 10-15 минути. Обърнете всяко парче я и му дайте още толкова време. Месото трябва да придобие кафеникъв оттенък, т.е. изглежда като готвено. Част от сланината буквално се поти и топи.Когато цялата част от беконът мине през тази процедура намажете всяко парче поотделно със счукан чесън и червен пипер. Подредете едно върху друго 5 парчета и стегнете с канап. Охладете и съхранете в хлaдилник.

Home made smoke bacon with caraway nad leek

 
Ако желаете да приготвите саламурена сланина, използвайте чиста сланина (без месо). Заварете саламурата и залейте сланината, нека постои поне седмица в солената саламура. След седмица отцедете от водата, наредете в подходящ керамичен съд с капак, като по между всяко парче може да сложите нарязан на ситно праз лук и семенца ким (caraway) . Съхранете в хладилник.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...