Monday, November 29, 2010

Охлюви / Escargot

“Хайвер от охлюви е последният писък в гурме-модата, който ще направи истински бум в Париж и Лондон, прогнозират специалисти в областта на кулинарията.
Идеята за търговия с хайвер от охлюви принадлежи на Доминик и Силви Пиер – съпрузи, които имат ферма за охлюви в областта Пикардия, Франция.
От тялото на един охлюв излизат по около сто зрънца хайвер годишно, които тежат общо 4 грама. С цената на много усилия Пиер постигнал невъзможното – един охлюв да дава четворен добив.
За реализацията на тази своя идея той отделил три години, много усилия и страшно много пари. Освен че постигнали желаното, фермерите измислили специално меню за охлювите и разработили начин за съхраняване на хайвера, така че той да не загуби дълго време нежния си вкус.
Така във фермата за една година били събрани над 300 кг хайвер от охлюви. Зрънцата хайвер са много малки и са кремави на цвят. Според производителите те имат специфичен вкус с горски дъх.
Съпрузите вече са подписали договор за доставка на изискания продукт с най-скъпите лондонски и парижки ресторанти. В Европа 50 грама хайвер от охлюви се продава на цената на хайвера от есетра – около 120 долара.
Източник: http://gotvach.bg

Слуз от български охлюви се изкупува 26 пъти по-скъпо от розовото ни масло, твърдят от Националния охлювъден клъстер. 1 грам изсушена слуз струвала 130 евро. Тя се използвала в козметиката и за лечение на рани и стомашно-чревни заболявания.
Тази година за първи път "доим" охлювите, обясни Симона Моллова, главен консултант на клъстера. Това ставало чрез специална машина, разработена от БАН. На охлювите се пускал слаб импулсен ток и те залпово изхвърляли слузта. После животинките се възстановявали.(24часа)

Охлюви с ориз

Миналото лято, докато бях в България посетих вуйна и вуйчо, който живеят в къща с голям двор.Топло посрещане, хубава храна много целувки и прегръдки на изпроводяк...беше валяло, но хубавото юнско слънце бързаше да изгрее отново,... вуйна се наведе и току метна един охлюв през оградата на пътя. Поогледах се наоколо- ми то, пълно с охлюви (!) плъзнали по свои си работи J 
 Каза, били истинска напаст- навреждали на насажденията, наяждали ги. Попитах тогава защо не ги готвят, т.е. да обърнат действието в тяхна полза, а тя просто отвърна,че не ги обичали....И като се започна едно задружно събиране... за 2-3 минутна оборка насъбрахнме цяла торба с охлюви. Аз ги обожавам с ориз!


Предподготовка:
Накиснете живите охлюви в тенджера с вода. Похлупете с капак и затиснете капакът с нещо тежко. Нека охлювите престоят така денонощие.
Изплакнете охлювите обилно с вода. В дълбока тенджера сложете много вода исупена лъжица сол. Нека заври. Изсипете охлювите и варете 1 30 мин.-2 часа. Отнемайте пяната периодично. Охлювите са готови, когато  успеете да изтеглите лесно месото им от черупката с виличка.
Изрежете вътрешностите им (горе –долу 1/3 от към върха на черупката).

Запазете черупките за декорация или за пълнене.
Ако не желаете да зе занимавате с цялата предподготовка, купете готови, консервирани охлюви.

Така приготвени, охлювите са готови за същинското си готвене.

Можете да ги направите с чесново масло и много магданоз. Запечени във фурна с кашкавал и гъби или по българска традиция с ориз. Върху канапе от бутер тесто или в малки хлебчета-хапки, брусчети.


Охлюви с ориз на фурна



1 ч.чаша ориз
2 купи сварени и почистени охлюви
1 глава лук, нарязан на ситно
2 скилидки чесън, нарязан на ситно
връзка пресен магданоз
няколко стръка пресен джоджен
сол и черен пипер на вкус
40 мл олио
3 чаши вода или зеленчуков бульон

Запържете ориза, лука и чесъна. Добавете охлювите, подправките и 3 чаши вода или бульон. Задушете за десетина минути на слаб огън. Изсипете в тава и печете докато оризът поеме всичката вода и е готов.

P.S. знете ли, че: освен хайвер от есетрови риби като моруна, чига, белуга и хайвер от охлюви в кулинарията се ползва и синтетичен златен хайвер, подходящ за декорация на празнични трапези.

No comments:

Post a Comment