Sunday, September 19, 2010

Пълнен кефал/шаран запечен в тесто

Цял, почистен от люспите и вътрешностите кефал или шаран
предварително осолен /добре е да постои със солта най-малко 2 часа/

за плънката:
400 гр. гъби
1 средно голям настърган морков
1 гл. лук
скилидка чеснова
чаша едро млени орехи
1/2 пак. краве масло
сол, млян черен пипер
две щипки суха мащерка
щипка канела
2 дафинов листа
зърна бахар
бяло вино

Тесто: тесто за увиване:ч.ч. брашно,ч.л. суха мая,щипка сол
с.л. олио...
Тестото е за шаран

Рецептата е за пълнен шаран, но последният Никулден, замених тази риба с кефал / Grey Mullet поради липсата на шаран / Carp в близкия магазин...

Плънка:

В част от маслото се запържват нарязаният на ситно лук, гъби, чесън, морков до златисто.Добавят се орехите.Бърка се докато орехите също се запекат леко.

Дръпнете от огъня.

Добавете подправките, но без дафиновия лист и бахара-те са за острани.


Рибата се пълни и зашива.

запечена риба без тесто:

Слага се в леко намазнена тава.Намазва се с разтопеният остатък на маслото.В тавата се налива бяло вино, вода до средата на корема на рибата, слагат се даф листи и бахар.

Запича се под фолио докато рибата е готова.Около 30 мин при 230 гр. или лесно можете да проверите като прободете рибата с шиш отгоре.Лесното проникване на шишчето и НЕизтичането на сок от нея са показател,че е готова.
Вариант без повиване в тесто:

Ако желаете да завиете рибата в тесто печете в намазнена тава 230 градуса по Целзий докато кората хляб придобие златисто-кафеникав оттенък.

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...