Sunday, June 19, 2011

Точена баница / homemade phyllo dough / cheese pastry from Bulgaria - Banitza


2 с.л. суха мая
1 с.л. сол
1 с.л. захар
2 ч.ч. хладка вода
1 с.л. олио
3 ½ до 4 чаши брашно (бяло и пълнозърнесто)

От тези продукти се замесва меко, но не лепкаво тесто. Оформят се 4 топки и се оставят да втасат около час.

За плънката:
125 гр краве масло
4 яйца
350 гр бяло, саламурено, овче сирене (фета сирене)
1 чаена лъжица брашно
щипка сода бикарбонат

За да разточите голяма кора са ви необходими широк плот или маса и тънка точилка. Плотът за работа се поръсва с бяло брашно, топката тесто, която ще се разточи също. Кората често се ръси с брашно често, за да не залепва по точилката и да остава разтегната, когато се навие на точилката кората се расточва от средата към краищата.
Когато кората се разточи на тънко се намазва с разтопено краве масло. След като е намазана с масло, кората може да се разтегне дори още повече, поръсва се с плънката, краищата и се подгъват и се навива на руло.









Нарежда се в намазана с краве масло тава под формата на спирала. Пече се на 230°С за около 25-30 мин.

2 comments:

  1. Уважавам страшно много жени, които могат да точат. Аз си признавам, че така и не можах да се науча, не ги докарвам толкова тънички, колкото ми се иска и колкото трябва. Затова се налага да използвам готови.:-(( Светле, твоята баница е превъзходна, поздравления!
    Най-сърдечни поздрави!:-))

    ReplyDelete
  2. Благодаря, Мони! Всеки си има силните страни, твоите десерти например, много ми харесват!:))) Научих се да точа преди 15 години, а хлябовете са ми страст. Най-тънки корите стават с мятане и когато са омаслени, но това го правя, когато съм на село, на двора:) иначе всичко в кухнята ще се опръска с олио:)

    ReplyDelete