свинско месо (джолани или ребърца) около килограм
1-2 глави кромид лук или праз лук
3 скилидки чесън
1 морков
1 ч. чаша ориз
2 дафинови листа
1 с.л. чубрица
1 ч.л. млян кимион
сол и черен пипер
30 мл растителна мазнина
2.с.л. Вегета (опция)
Месото, добре е да е с кокал, се сварява в тенджера под налягане за около двайсетина минути. Във водата се слагат дафиновите листи, сол, зърна черен пипер, чесновите скилидки, лук. След като се свари се обезкостява (опция), а бульонът се прецежда.
Лукът и морковът се нарязват на дребно, запържват се до златисто в мазнината, добавя се ориза, за да се запържи и той (тук не го мия предварително) до побеляване. Налива се чаша бульон, за да се предотврати изгарянето на продуктите и се добавят подправките. Оставя се да покъкри на слаб огън за около 5-8 минути. Разбърква се периодично. Изсипва се в тава и се добавя още бульон, както и свинското месо. Съотношението е чаша ориз на 3.5 чаши вода(бульон). Пече се на 230°С докато оризът поеме цялото количество бульон, около 20-30 минути.
No comments:
Post a Comment