По време на моето 5 годишно пребиваване във Варна, мидите много често присъстваха на лятната ни трапеза. Дори самото им бране е удоволствие, а печени на тенекия, надвечер на плажа са незабравим спомен. Имам леля във Варна, която консервираше мидите, след като минат термична обработка, или по-точно след като се отворят на тенекията. Опушеният им аромат след това придаваше спицифичен вкус на ориза, с който се готвеха. Ако все пак нямате огън и тенекия, а само миди, процедурата е следната:
Вземете голям тиган с похлупак, сложете мидите, загрейте на котлона и раздрусвайте от време на време, докато мидите се отворят напълно и ядките месо започнат да се отделят от черупките. Мидите имат своята солена саламура, така че не е нужно да ги солите допълнително. Така приготвени, те са абсолютно натурални и отделени от черупките готови за добавяне към ориза.
За да направите мидите пикантни, първо сложете 30 мл растителна мазнина или краве масло в тигана и 2-3 скилидки счукан чесън, запържете го. Изсипете мидите, похлупете и изчакайте да се разтворят. Раздрусайте тигана 2-3 пъти. Можете да налеете 50 мл бяло сухо вино и да добавите няколко капки фреш лимон. Дръпнете от огъня и сервирайте веднага.
Можете да направите сметанов сос като добавите готварска сметана и редуцирате на котлона докато се сгъсти. Виж Миди в шафранов сос
Мидена салата /mussels salad (Bulgaria)
1 купа задушени и почистени от черупките миди
1 връзка зелен лук
1 връзка магданоз
1 лимон, изцеден
обилно количество зехтин
сол и черен пипер
Акомпанират идеално на гроздова ракия, водка, бяло вино-изборът е вашJ
Миди с ориз
2 купи задушени и почистени миди, запазете черупките за декорация
1 глава лук или зелен лук
1 чаша бял ориз
1 морков (опция)
няколко стръка пресен магданоз
сух джоджен (заадължителен за тази рецепта!)
растителна мазнина
сол и черен пипер
Оризът се измива и задушава с лука в мазнината. Налива се вода или зеленчуков бульон 3 чаши вода на чаша ориз. Подправя се. Оставя се да къкри на котлона до полуготовност. Изсипва се в тава за печене и се добавят мидите. Пече се на 230°С за около 20 минути или докато оризът е напълно готов.
No comments:
Post a Comment