Wednesday, June 29, 2011

Годжи бери-императорски плодчета-билка на дълголетието




Хубаво е, когато човек научава по нещо ново всеки ден! Ето и моето ново попълнение в знанията: плодовете мерджан или годжи бери, лат. Lycium chinensis, Lycium barbarum L.

Плодовете на мерджана са богати на различни полезни съставки, между които 18 вида аминокиселини, 21 минерала, 29 вида мастни киселини, провитамин А (колкото в морковите), витамин С (колкото в портокалите), витамин В (особено богат на ниацин и бетаин), полизахариди и др. В сушена форма прилича на стафиди с червен цвят. Използва се често като храна в китайската кухня, като се прибавя към най-различни видове задушени, пържени и печени ястия от зеленчуци, месо, морски продукти, към супи, каши, чайове, отвари, сладки и др. Около 10-15 плодчета от мерджан се измиват и се готвят заедно с другите храни. Може да се консумират и направо като стафиди. Прекаленото му използване (повече от една шепа на ден) може да предизвика разстройство или силна горещина в тялото.

Плодовете на мерджана притежават топлата Ян енергия и сладък вкус и влизат в меридианите на черния дроб, бъбреците, сърцето и белите дробове. Според китайската медицина и хранолечение, мерджанът е тоник за кръвта и енергията и лекува следните болести и състояния:

- недостиг на енергия и кръв
- слабо зрение и очни заболявания
- умора, отпадналост
- главоболие
- високо кръвно налягане
- диабет
- висок холестерол в кръвта
- шум в ушите
- неврастения
- хроничен хепатит
- анемия
- безсъние
- слаба имунна система
- бъбречна недостатъчност
- импотентност, полово безсилие
- фригидност, стерилитет
- сперматорея
- остеопороза
- атеросклероза
- болки в кръста и коленете
- ракови болести
- преждевременно остаряване

Мерджанът е лесен за отглеждане,от семейството на картофите, достатъчно е да посадите няколко плодчета и скоро ще избият млади фиданки. Устойчив е на застудяване след първата година, започва да дава плод от втората или третата година. Храстовиден е, може да се кастри и  да се декорира градината с него като, като с жив плет. Внимание, плодовете да не се ядат неузрели, защото съдържат соланин, също както покаралите картофи и патладжана!

За повече информация следвайте този линк:  

 Във Велинград можете да намерите годжи бери в зеленчуковия магазин на пазара.

 http://anipesheva.blogspot.com/2009/12/blog-post.html






кисело мляко с годжи бери

No comments:

Post a Comment