Thursday, June 2, 2011

Време е за Сокай-сьомга! Пастърма от сьомга


През месец май ресторанти и пазари по северозападния бряг на Америка и Канада обновяват новината: “Сокай сьомгата е тук!” и то не коя да е, ами от Медна река ("Copper River salmon is here!"). Всички любители на сьомга са ентусиазирани, защото този вид е един от най-вкусните и веднъж опитали от червеното месо на Сокая няма да го забравите. Какво прави тази сьомга толкова търсена?
Прясна сьомга от Copper River се предлага веднъж годишно на пазара. Месото ѝ е червено, стои на флейки и е наситено с омега-3 мазнини. Самата река, където се лови тази риба, се намира в Аляска и се влива в залива Принц Уилям близо до Кордоба. Този див бързей от ледена вода и множество прагове с дължина 300 мили (приблизително 480 км) бива преодоляван от рибата, търсеща място, където да хвърли хайвера си, а това от своя страна води до здрава мускулатура и богато количество мазнини, в случая омега-3. Рибното масло е полезно в борбата срещу псориазис, ревматоиден артрит, рак на гърдата, мигрената, висок холестерол.

Вчера купихме два сокая(без главите), около 2 кг всеки за по 13.99долара/кг и още същата вечер ги разфасовах; отделих филета за суши, сашими, месо за скара, пастърма, гравлакс и обрезки за рибена чорба.

На тази снимка: сокай в процес на сушене.


Пастърма от сьомга


1 кг филе от сьомга (с кожата,  но почистена от люспи  икости)
150-200 гр морска сол
2 с.л. чубрица и млян черен пипер

Сьомгата може да е предварително замразявана, стига да не е стояла прекалено дълго в хладилни помещения. Най-хубава за пастърма е сокай сьомгата, но и атлантическата също става за тази цел.
Измийте филетата, подсушете ги и ги осолете. Поръсете с подправките. Поставете в тава, върху решетка и покрийте с найлоново фолио. Дръжте в хладилника около 10 дена. Ако желаете опушен вкус, можете да ползвате няколко капки течен пушек.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...