Поширана сьомга със сметанов сос, сушени доматчета и песто Дженовезе
600-800 грама филе от атлантическа сьомга, почистена от люспите, но с кожата
1 ½ ч.ч. готварска сметана
1 ч.ч. сушени доматки
1 ½ ч.ч. готварска сметана
1 ч.ч. сушени доматки
Песто Дженовезе (микс от сладък босилек, пармежан, кедрови ядки, зехтин, чесън)
50 мл бяло вино
сокът на 1/2 лимон
50 мл бяло вино
сокът на 1/2 лимон
ч л. сух риган2 скилидки чесън, пресован
сол и черен пипер
сол и черен пипер
Филето риба се натърква със сухите подправки и се слага в тава за печене, а доматчетата се слагат като канапе, под рибата (в противен случай има вероятност да прегорят). Отстрани и върху рибата се наливат виното, лимоновия сок, сметаната, олиото, водата. Пече се при 230°С за около 20-30 минути.
Печена сьомга със соев сос, горчица, чесън и копър
половин сьомга срязана по дължина, филе
3 с.л. горчица
1 кафена чашка соев сос
1/2 връзка пресен копър
3 чеснови скилидки, пресовани
30 мл олио
3 с.л. горчица
1 кафена чашка соев сос
1/2 връзка пресен копър
3 чеснови скилидки, пресовани
30 мл олио
млян черен пипер
Сьомгата се осолява със соевия сос намазва се с горчица и чесън и се поръсва с накълцан копър
полива се с олио и се пече в нагорещена фурна за двайсетина минути.
Сьомгата се осолява със соевия сос намазва се с горчица и чесън и се поръсва с накълцан копър
полива се с олио и се пече в нагорещена фурна за двайсетина минути.
(Снимка не съм правила, макар тази рецепта да е многократно практикувана у дома.)
Печена сьомга с гъби, сметана, горчица и мед
600 гр филе от сьомга
3 с. л. мед
2 с.л. майонеза
2 с.л. едро мляна горчица
1 ч.ч. заквасена сметана
400 гр гъби
сол и черен пипер
Рибата се осолява и поръсва с пипер, омазва се с мед, майонеза и горчица. Слага се в тава за печене, а отстрани се слагат гъбите, залива се със сметаната и се пече за 20-30 минути на 230° С.
No comments:
Post a Comment