Saturday, June 25, 2011

Конджи (Congee soup) супа или Енергийна супа Ин и Ян


Супата конджи е популярно ястие в Китай, което има редица здравословни преимущества. Готви се  бавно и дълго (докато наподоби каша) с бобови култури и ориз, като всяка съставка отговаря нададен природен елемент според китайската философия. Съществуват различни варианти на изпълнение в зависимост от географския регион. Супата-каша правена на север съдържа жито и червен боб и се сервира сладка (с лонган). На юг се прави предимно от ориз, сервира се със запържен лук, мариновани яйца и е солена.
Еквивалент на тази супа за Индия е Kicharee, тази супа съдържа равни части ориз и леща.

Случайно попаднах на интересен блог онзи ден, блогът на Ани Пешева и в частност  малко повече информация за тази супа, наричана още “Каша на петте елемента”.

Ето оригиналната тибетска рецепта: Съставки: „боб на петте елемента” (зелена соя, малък червен боб, жълта соя, бял боб, черен боб - по 15~20 зърна от всеки вид), бял ориз - 60 г, черен ориз - 30~60 г; по 15~20 броя семена от лотос, плодове от хинап (китайски фурми), коренище от лилиум (бай хъ), плодове от лонган (драконово око), плодове от мерджан (лиций), корен от китайски брей (диоскорея, ямс), плодове от глог.
Начин на приготвяне: всички съставки се варят на бавен огън в продължение на няколко часа в достатъчно вода, докато се получи гъста каша. Не се добавят подправки. Кашата се яде топла.

Ето и линк към самия блог за повече информация относно продуктите и техните

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...