Thursday, June 9, 2011

Пилешко месо на скара с ориз по чилийски / Chilean rice


За направата на пилешкото месо на скара няма да встъпвам с подробности. Мариноване на пилешко месо можете да видите ТУК. Трябва да се знае,че то е от месата, които задължително трябва да са добре сготвени, т.е. не се сервират алангле. Мой приятел чилиец и шеф-готвач ще каже, че сос от манго много би му подхождал:))) Това ме подсеща за една интересна случка: правя шишчета с пилешко месо на работа, но ги правя както си знам по български- слагам им чушка, лук, гъбка, доматче, подправки, малко олио, сол и черен пипер, риган и мащерка,  (нямах чубрица), чесън. Метнах едно на грила и много хубаво стана, сочно и ароматно! Опитва той и мисли,..."Нещо му липсва"-казва. Мисли, мисли пак-"Манго!"-рече той. Разнизах останалите шишчетата и ги наредих с парчета манго, освен останалото. Метнах ги  на грила и се оказаха не чак толкова лоши. Въпрос на вкус, но и на "география" бих казала аз;)))

Оризът се приготвя по следния начин:

Чаша обикновен бял ориз се запържва в растителна мазнина до побеляване. Слага му се с.л. пресован чесън. Разбърква се, за да се запържи чесъна- обикновено това става за секунди. Налива се вряла вода, колкото да покрие ориза един пръст, приблизително 2.5 чаши. Покрива се с капак и се изчаква да заври. Когато в ориза  заври, температурата се намалява. Оризът се оставя да къкри докато поеме цялото количество вода. Дори когато водата е изцяло абсорбирана, оставете ориза под похлупак за още 5-10 минути.
През това време нарежете връзка зелен лук, 1 червена пиперка, 1 морков на дребно. Добавете към все още горещия ориз и разбъркайте. Можете да добавите и ситно нарязано силантро. Овкусява се със сол и черен пипер.

2 comments:

  1. Това предложение определено ми харесва и следващия път ще направя ориза по този начин.
    Хубав уикенд!:-)

    ReplyDelete
  2. Непременно кажи как ти се е получил!:) Приятен уикенд и на теб, Мони!

    ReplyDelete