Sunday, December 11, 2011

Молба за помощ!

Обръщам се с молба към всички вас, читателите на този блог с въпрос относно минерал, който търся: Къде (в кои магазини) във Велинград или Пазарджик, в краен случай Пловдив може да се закупи клиноптилотит (зеолит)? Моля, посочете адрес и име на магазин, ако се сещате!?
Ето и малко информация относно този минерал:



Природният зеолит, наричан още клиноптилолит, е изключително полезен минерал. По отношение на йонообменни и абсорбционни свойства българският клиноптилолит е най-чистата зеолитова скала в света. Зеолитите в района на Кърджали са дар божий на България. Най-богатите находища в света на клиноптилолитите са съсредоточени в този район.

Развитите индустриални страни, които не притежават природни зеолити, имат голямо производство на техните синтетични аналози. Консумацията на зеолити расте с невиждани темпове. Всяка година употребата им бележи ръст спрямо предишната с 20 на сто. Япония и САЩ са най-големи консуматори. Количеството на използвани зеолити в икономиката на една страна е точен показател за нейното развитие.
Мястото, което намират тези минерали в българската промишленост и селско стопанство, за съжаление е почти символично, изключително поради скептичното отношение на нашите общественици към такива авангардни нововъведения, както и поради традиционно голямото ни чуждопоклонничество.

Основни свойства

При попадането на зеолитите в друга среда, най-вече течности, между техните йони и йоните на продукта, в който се намират, започва активен йонообмен.
Възможностите на клиноптилолита в това отношение са били известни още отпреди повече от 150 години. Установено е, че йонизираната с него вода влияе благоприятно върху човешкия организъм.
Клиноптилолитът представлява фино сито, което задържа в себе си вещества с определена големина на молекулите, а пропуска други. Това очиства организма от отровни вещества. Именно тази структура придава на зеолитите уникални свойства:
- много висок катионообменен капацитет към калций, магнезий, натрий и калий;
- високи солбционни свойства към амония и други органични съединения;
- абсорбция спрямо радиоактивни елементи като цезий 134, цезий 137, стронций 90;
- абсорбция спрямо тежки метали - олово, цинк, хром и др.;
- способност да разделя газовете по принципа на молекулните сита;
- способност да изсушава газовете.
Той се използва успешно за пречистване на питейни води, при обработка на металургични и ядрени отпадъци.

Приложение

Почти няма сфера в икономиката, в която днес зеолитите да не се използват. Всяка година за тях се обнародват над 1000 публикации, в повечето от които те се определят като минерали на века.
I.
В здравеопазването
Безспорно е, че клиноптилолитът пречиства отровите в организма, поети чрез храната, и по този начин ликвидира отключващите моменти за различните органи. Той има силно въздействие върху човешкия организъм.
Лечението с лечебните залежи край Бели пласт се извършва основно с лечебната вода и със зеолитовите камъни.

А. С лечебната вода
Тази минерална вода е от дълбочина 90 м. Употребата й повече от месец се отразява добре върху проблеми, свързани със сърдечно-съдовата система.

Б. Със зеолитовите камъни
Местните хора казват, че ако се вземе зеолитов камък от района на лековитата вода и вечерта се потопи в съд с вода, то на сутринта той ще е отдал невероятните си свойства на тази вода, която след прецеждане се пие като лечебна.
На тази база ЕТ "Термокомплект" създаде зеолитови филтри за пречистване на питейни води против ракови и други заболявания.
Минералът клиноптилолит от скалите на Бели пласт пази от рак и лекува рак. У нас болните от тази коварна болест са над 150 000. Екип, начело с проф. П. Благоева и химичката кхн Н. Измирова от Националния онкологичен център, години наред изследват действията на този минерал.
Целесъобразно е пиенето на минерала, разреден с вода. Действието му е вълшебно, според Измирова.
Поглъщането на смления минерал, размесен с мед, последвано от изпиването на чаша минерален сок, е твърде полезно. Само половин час след употребата изчезват симптомите, породени от високо кръвно налягане, колити, гастрити и напрегната нервна система. Употребата на клиноптилолита се отразява добре върху кожата и неутрализира последиците от умората.
Този минерал има бърз благоприятен ефект при стомашно-чревни разстройства.
Препоръчва се следната подготовка и начин на употреба на зеолит (клиноптилолит):
Зеолитът на прах се поставя в тава и се нагрява до температура 200-250 градуса по Целзий в продължение на 2-3 часа в домашна печка. След охлаждане прахът се поставя в затворен съд, готов за употреба. При тази термична обработка той се обеззаразява и увеличава своята активност след дехидратация.

Начин на употреба:
В една чаша, напълнена с чешмяна вода, се поставя една чаена лъжичка от праха. Препоръчва се преди това в чашата да се пусне едно хапче разтворим витамин С. Разбърква се и се пие сутрин след закуска и вечер преди лягане.
Фирма "Термокомплект" Кърджали разполага с определени дози фино смлян клиноптилолит от находището при лековитата вода.

II. В земеделието
Зеолитите, внесени в почвата, подобряват влагосъдържанието в нея и абсорбират излишъка от амониев азот. Използват се успешно при хидропонното отглеждане на цветя и зеленчуци, като среда за отглеждане на ягоди, като съставна част на смес за приготвяне на гранулирани семена, за производство на минерални смеси за отглеждане на разсади за домати.
В Русия има задължителни норми за използването му в селското стопанство.
5000 тона годишно наш зеолит от Кърджалийски регион се изнася в Холандия за нуждите на оранжерийното й стопанство и за други селскостопански нужди.

III. В животновъдството и птицевъдството
Природните зеолити се използват за добавка към храната на прасетата, пилетата, телетата. Те имат превантивно действие спрямо ентерологичните заболявания, предотвратяват стомашно-чревните инфекции, намаляват смъртността на младите животни, стимулират приръста, носливостта на кокошките, едрината и качествата на яйцата.
Прибавени като добавка към храната на птици и животни, те гарантират отличното им здравословно състояние и чистото им от токсини месо, подобряват чистотата на млякото от кравите и овцете от вредни радиоактивни елементи.
В Япония резултатите от използване на природните зеолити в животновъдството показват значително повишаване на живото тегло на прасетата при употребата на минерала.

IV. В рибовъдството
Природните зеолити филтрират водата и я пречистват от амоний и други органични съединения. В много страни тази профилактика е задължителна. В Западна Европа няма водоем, снабдяващ населението с рибни продукти, чиято вода да не е пречистена от амонячен азот с клиноптилолит.

V. В хранително-вкусовата промишленост
Най-реномираните марки вина, произведени във Франция, Испания и Италия, задължително се обогатяват с клиноптилолит за очистване от вредни примеси. Това на практика прави тези продукти балсам без аналог.
Клиноптилолитът намира широко приложение и за подобряване качествата на натуралните сокове. 

20.03.08 Автор:Инж. Петър Атанасов

6 comments:

  1. Много интересен минерал Светле! За пръв път чувам за него! Съжалявам , че не мога да ти помогна и....ти желая успех в търсенето! Приятна седмица!

    ReplyDelete
  2. Благодаря! Хубава седмица и за теб, Бени!

    ReplyDelete
  3. За пръв път чувам за този минерал, но ти пожелавам успех в търсенето. Ако открия нещо ще те информирам. Благодаря за полезния пост!

    ReplyDelete
  4. Помолих да проверят в Пазарджик и сега ми изпратиха този линк, дано поне мъничко да е полезен...:

    http://www.vantony.com/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%BD%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F/90/%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%BF%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82.htm

    ReplyDelete
  5. Благодаря, Сикрет роуз за старанието и отзивчивостта ти! Ще видя какво мога да направя.
    Слънчева седмица ти желая!

    ReplyDelete