180 гр пшеничен грис
220 гр кисело мляко
120 гр кафява захар
50 гр захар за направата карамел
50 гр овесени ядки
40 мл олио
1 с.л. какао
1 ч.л. канела
1 ванилия
1 ч.ч. сода бикарбонат
2-3 круши
подсладена сметана за гарниране
Сироп
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода
сокът от половин лимон
6-7 карамфилови зърна
2 листа индреше (за подчертаване на крушовия аромат)
Разлейте карамел в тавичка за печене, също както правите за крем-карамел. Почистете крушите и ги нарежете на тънки резани по дължина. Запазете средната им част, дори и семките за направата на сироп. Подредете ги вурху карамела в тавичката, налейте 3-4 с.л. вода и изпечета до изпичане на плода.
Смесете съставките за блата с миксер. Залейте печените круши с тесто за реване и печете в загрята до 190°С фурна около 30 мин. или до порозовяване на блата.
Когато сладкишът се изпече обърнете го в поднос и оставете да изстине. Сиропирайте с горещия сироп.
За да направите сироп, кипнете водата и захарта. Сложете подправките и изрезките от крушите. Нека сместта се редуцира до половината от обема си.
Охладете и гарнирайте преди сервиране с подсладена сметана.
Светланка, много ароматно реване :)))
ReplyDeleteСърдечни поздрави !