Снимката е от фоайето на хотел Беладжио, правена от мен, когато бях на почивка в Лас Вегас.
Асоциациите се прескачат една през друга, когато погледна цветно стъкло: захарно петле, витраж, стъклени билюрчета, Stained Glass Cookies, хотел Беладжио...
За смелите сладкарки ето и рецептата за коледните витражни сладки, които освен че стават за ядене, украсяват и коледната елха. Рецептата е взета от ТУК и това е единствената рецепта в блога ми, която не съм изпробвала лично:
За това пък, изпекох бонбонки, които натрошени са идеална декорация за торти, сладоледи, кремове. Цветен, сладък, ароматен стъклен свят!Резултатът, красиви прозрачни камъчета и стъкълца:
Коледни стъклени сладки
Продукти:
125 гр краве масло, стайна температура
1/2 ч.ч. захар
1/4 ч.ч. кафява захар
1 с.л. меласа
1/2 с.л. ванилов екстракт
1 яйце
2 ч.ч. брашно
щипка сол
3/4 ч.л. сода бикарбонат
30-40 цветни твърди бонбони-мента, теменужка, малина, праскова и др.(such as Life Savers)
Метод:
Затоплете фурната до 180°С. Поставете в тавата за печене оризова хартия или специална незалепваща подложка.
В голяма купа, ползвайки миксер, разбийте заедно захарта и кравето масло докато сместа стане пухкава, около 2 мин.
Добавете меласата и ванилията. Разбийте отново докато сместа стане еднородна.
Добавете яйце и разбийте докато сместа стане лека и пухкава, около 1 мин.
Пресейте заедно брашното, набухвателя и солта.
Добавете сухите съставки към маслената смес.
Използвайте миксера докато сместа стане отново еднородна и абсорбира всичкото брашно.
Разделете тестото на две и разточете двете кори.
Обвийте корите с найлон и оставете в хладилника поне 2 часа.
Разделете бонбоните по цвят и ги сложете в различни пликчета, за да ги начукате на дребни парченца.
Разделете бонбоните по цвят и ги сложете в различни пликчета, за да ги начукате на дребни парченца.
Разточете двата диска между два листа оризова хартия до 6 мм дебелина. Използвайте фигурки за сладки, за да нарежете желанитеорнаменти, но изрежете средата им така,че да остане дупка и пробийте една по-малка в горния край на орнаментите, така че да можете да промушете панделка, след като се изпекат.
Сложете сладките в тавата за печене и запълнете средата с натрошени бонбони. Печете 9-10 мин.
Много празнично настроение носят тези сладки бонбонки! Толкова цветни и ароматни... Чудесни са!
ReplyDeleteлилавите са теменужка, зелените-мента, има карамел и ягода...Сърдечни поздрави, Кенди!
ReplyDelete