Monday, November 28, 2011

Мариновано-веяна сьомга



В този блог има множество рецепти и идеи за сьомга, включително и информация за различните видове сьомга, но винаги ще се намери още и някое друго приложение на рецепта към този деликатесен вид риба. Наскоро попаднах на  рецепта за мариноване на скумрия, която модифицирах набързо и се получи чудесна студено-пушена сьомга.


400 гр филе Steelhead salmon (Стилхед сьомга), почистено от костите, но с кожата

марината:

½ л. вода
6 с.л. сол
люспите на 2-3 лука
2-3 с.л. захар
20 зърна черен пипер
2 дафинови листа
20 мл Worcestershire sauce (Уорчестършаяр сос)
1 с.л.  Liquid smoke (течен пушек)
1 с.л. соев сос

Всичко се сварява до пълно разтваряне на кристалите сол и захар. Маринатата се изстудява и с нея се залива сьомгата в купа с похлупак. Оставя се с маринатата в хладилник за 3 дена. След това парчето риба се оцежда, поръсва се с прясно млян, черен пипер и се поставя върху решетка да изсъхне, пак в хладилника, за около седмица.
 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...