Индийската кухня е богата на вегетариански ястия и чудесен източник на идеи. Вчерашната вечеря бе ориз с кисело зеле на фурна, а днес имам карфиол под ръка, затова се обърнах към една от моите готварски книги “Best Ever Indian cookbook”... с малки промени, ето и рецептата:
1/2 глава карфиол
2 картофа
1 морков
1 глава лук
3-4 силидки чесън
40 мл олио
грах от консерва и зелен лук (опция, ползвах ги за цвят, можете да ползвате силантро)
400 мл кокосов крем
1 ч.л. къри
1 ч. л. кукрума (нямах и затова не сложих, но в рецептата я има)
1 ч. л. кукрума (нямах и затова не сложих, но в рецептата я има)
1 с.л. кимион на зърна
1 ч.л. кориандър
лют червен пипер, сол, дафинов лист, черен пипер
Обелете и сварете картофите в подсолена вода, до полуготовност.
В дълбок тиган запържете нарязаните на ситно лук, чесън и моркови; розичките карфиол, накълцаните с нож семена от кимион и останалите подправки. Добавете картофите и кокосовия крем, намалете огъня и оставете да къкри под похлупак до сгъстяване на соса и пълно омекване на продуктите. Зелените продукти се добавят в края, по скоро за декорация.
Кокосът като аромат доста често присъства в индийската кухня. Светле, имам един може би глупав въпрос: Какво означава кокосов крем? Купуваш го готов и предполагам че е гъст като консистенция?:-)
ReplyDeleteИзглежда ми много вкусно и със сигурност бих го опитала с удоволствие!
Прегръдка и хубав вторник!:-)
Здравей, Мони-радвам се да те видя в блогчето ми!
ReplyDeleteКокосовият крем е подобен на кокосовото мляко, но съдържа по-малко вода, т.е. концентриран е и по-гъст. Купувам го в консерви. Благодаря за пожеланията и плодородна седмица!