Wednesday, November 23, 2011

Света Екатерина-24 ноември

Днес християните празнуват денят на Света Екатерина. Днес реших да направя и постна питка с мед, както си му е ред по време на пости-за приношение, за здраве.
Коя е била Света Екатерина?
 Копирано от Уикипидия: Света великомъченица Екатерина е християнска светица и мъченица, една от най-образованите жени на своето време. Според преданието тя била дъщеря на Конт, управителя на Александрия (Египет) по времето на император Максимиан. Получила блестящо образование и изучила работите на най-видните философи и учени. Майката на Екатрина тайно изповядвала християнството и я запознала с един отшелник, който я посветил във вярата. Преданието разказва, че Екатерина се срещнала дори с императора.
Тя се е опитала да го убеди, че извършва грешка, като преследва християните. Той обаче заповядал да я затворят в тъмница. Тогава тя била само на 18 години. Извикали я на спор с най-първите 50 мъдреци в Египет, но те не могли да я отклонят от вярата й, напротив – тя ги посветила в християнството. Екатерина била бита с волски жили, обезобразена, хвърлена в тъмница. Била осъдена на смърт чрез разпъване на колело. Колелото обаче се разпаднало, когато Екатерина го докоснала. Палачите не могли да я екзекутират по този начин и я обезглавили през 305 г.
В преданието се разказва как ангели отнесли тялото на мъченицата в планината Синай, където през VI в. византийският император Юстиниан I основава Синайския манастир. Манастирът оцелява през вековете, като остава хранилище на безценни произведения на раннохристиянското изкуство, архитектура и илюстровани ръкописни книги. Главен символ на св. Екатерина е колелото с шипове, което е известно като “колелото на Екатерина”. На Запад я смятат покровителка на учащата се младеж, особено по философия. Православната църква почита светицата на 24 ноември. В традиционната българска народна култура денят на св. Екатерина (познат като св. Катерина) се чества най-вече в Южна България.
В Пловдивския край се вярва, че тя предпазва децата от болести, особено от шарка. В този регион майките, които имат малки деца, рано сутрин омесват погача и малко кравайче, което намазват с мед. Погачата се раздава за здраве из махалата, а кравайчето се окача на вратата или се хвърля на покрива “за баба Шарка”.В Родопската област светицата се почита против тежки болести и висока температура. Жените не работят и не пипат остри предмети, защото се вярва, че ако се порежат, раната няма да зарастне. На 24 ноември имен ден празнуват всички, които носят името Екатерина (означава – вечно чиста), Катерина, Катя, Тинка и Тина.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...