Monday, November 14, 2011

Тиквени хлебчета


300 гр варена тиква
50 мл топло прясно мляко
200 мл  топла вода
2 с.л. суха мая
1 яйце
1 ч.л. сол
3 с.л. захар
щипка мляно индийско орехче
4 ч.ч. и повече брашно (колкото поеме за меко тесто)
белени, тиквени семки (опция) за поръсване

Сложете маята, водата, захарта и солта в купа, за да се разтвори маята. Когато квасът е готов, добавете намачканата тиква, индийското орехче и разбъркайте. Изсипете в кладенче от брашното и омесете на меко тесто. Разделете на топки  и подредете всяка топка в тава, която е намазана с олио и поръсена с брашно. Оставете да втасва. Когато хлебчетата удвоят обема си изпечете (230°С).



Хамбургер с тиквено хлебче, карамелизиран бекон, ябълка и синьо сирене:


6 comments:

  1. Много слънчеви питки, Светле! И с каква коричка!
    Харесва ми идеята за питки с тиква и ще се възползвам следващия път, като пека тиква :))

    ReplyDelete
  2. Великолепно изглеждат! Поздравления!

    ReplyDelete
  3. Здравей, Пепчо! Няма да сбъркаш :) Ползвам тикват апо всевъзможни начини. Слънчеви и усмихнати дни ти желая!

    ReplyDelete
  4. Благодаря, Федора! Весели пожелания за добро настроение ти желая!

    ReplyDelete
  5. Светле, много ми допада идеята ти! Както обичам да меся, със сигурност ще ги направя!:-)))
    Поздравления за хитрата идея и сполучливата рецепта!:-))
    Много усмивки и позитивно настроение, Светле!

    ReplyDelete
  6. Мони, веднъж правих и фокача с тиква, пак стана сполучлива. Тук някъде съм споменавала вече за това. Този път сложих повече брашно, за да заформя хлебчета и станаха много вкусни. Има един ресторант в града, където предлагат хамбургери с такива хлебчета, само че според вкуса на канадците ги правят свръхсладки (поне за мен са излишно сладки):) Прегръдки и благодаря за коментарите!

    ReplyDelete