300 гр варена тиква
50 мл топло прясно мляко
200 мл топла вода
2 с.л. суха мая
1 яйце
1 ч.л. сол
3 с.л. захар
щипка мляно индийско орехче
4 ч.ч. и повече брашно (колкото поеме за меко тесто)
белени, тиквени семки (опция) за поръсване
Сложете маята, водата, захарта и солта в купа, за да се разтвори маята. Когато квасът е готов, добавете намачканата тиква, индийското орехче и разбъркайте. Изсипете в кладенче от брашното и омесете на меко тесто. Разделете на топки и подредете всяка топка в тава, която е намазана с олио и поръсена с брашно. Оставете да втасва. Когато хлебчетата удвоят обема си изпечете (230°С).
Хамбургер с тиквено хлебче, карамелизиран бекон, ябълка и синьо сирене:
Много слънчеви питки, Светле! И с каква коричка!
ReplyDeleteХаресва ми идеята за питки с тиква и ще се възползвам следващия път, като пека тиква :))
Великолепно изглеждат! Поздравления!
ReplyDeleteЗдравей, Пепчо! Няма да сбъркаш :) Ползвам тикват апо всевъзможни начини. Слънчеви и усмихнати дни ти желая!
ReplyDeleteБлагодаря, Федора! Весели пожелания за добро настроение ти желая!
ReplyDeleteСветле, много ми допада идеята ти! Както обичам да меся, със сигурност ще ги направя!:-)))
ReplyDeleteПоздравления за хитрата идея и сполучливата рецепта!:-))
Много усмивки и позитивно настроение, Светле!
Мони, веднъж правих и фокача с тиква, пак стана сполучлива. Тук някъде съм споменавала вече за това. Този път сложих повече брашно, за да заформя хлебчета и станаха много вкусни. Има един ресторант в града, където предлагат хамбургери с такива хлебчета, само че според вкуса на канадците ги правят свръхсладки (поне за мен са излишно сладки):) Прегръдки и благодаря за коментарите!
ReplyDelete