700 гр карфиол
30 мл кр.масло (аз използвах растително олио вчера, но обикновено ползвам кр. масло)
1 глава лук
4-5 скилидки чесън
600 мл прясно мляко
2 с.л. царевично нишесте
сол
млян,бял пипер (може и черен)
щипка млян кориандър
50 мл готварска сметана за легиране
Чедар за настъргване / гарниране на супата
Тази супа сама по себе си е без глутен, понеже се ползва царевично нишесте за сгъстяване. Тиквените крутони са правени с обикновено, бяло, пшеничено брашно и съдържат глутен.
Пасирайте лука и чесъна в блендер и задушете в мазнината до златисто или до приятен аромат. Пасирайте и карфиола, добавете и него. Разбърквайте. След като карфиолът омекне добавете прясното мляко и изчакайте да заври. Намалете котлона и добавете нишестето, размито с малко мляко или вода. Подправете на вкус. Бъркайте постоянно докато крем супата се сгъсти. Нека къкри поне 10 мин. Дръпнете от огъня и легирайте със сметана.
За крутоните
Едно тиквено хлебче нарязано на кубчета
50 мл олио
сол, кориандър, индийско орехче
Кубчетата хляб се запържват в мазнината до златисто. Подправят се на вкус и с тях се гарнира крем супата.
Ох, примирам от глад, вечерята е готова, ама моите не са се прибрали още и аз си нямах друга работа, докато ги чакам, да си разглеждам сайта ти. Така вкусотия си поднесла, просто грабвам лъжицата и сядам пред монитора.:-))) Прелест! Преди няколко дни и аз правих крем-супичка, само че от тиква, правих и хлебче с чедър и ги поднесох заедно, така че знам, че е божествено.
ReplyDeleteБраво, Светле!
Прегръдки от мен и прекрасни и вкусни дни!:-))
Мони, омете се за отрицателно време!:))))Хлебче с чедар и крем супа от тиква звучи също много апетитно! Сърдечни прегръдки! Коментарит ети винаги носят позитивно настроение и топлина!
ReplyDelete