Friday, November 25, 2011

Тапиока-Мока


Тапиоката е вид нишесте, което се приготвя от корена на растението касава, известно още като юка,  родината на което е Южна Америка.  Думата"tipi'oca" се състои от три думи на езика на тупи- племе в Бразилия), а именно “сок”, “сърце” и “отделяне”. Тези думи всъщност описват процеса на извличане на тапиоката. Използва се за сгъстяване на пудинги или супи; направата на безглутенови хлябове и чипс;  или популярният bauble teaчай с “балончета”, желета и кремове. Перличките тапиока се правят от пресовано нишесте, понякога се боядисват.  Тапиоката няма особено изразен вкус, а след сваряване перличките стават прозрачни.  Подобо на друго растение, за което писах неотдавна, колоказията и нейните корени таро, корените на тапиоката съдържат токсин, който се отстранява след продължително варене при предварителната обработка и извличане на нишестето. Тапиоката  е с ниско съдържание на калории сама по себе си, не е подходяща за диабетици, защото все пак е нишесте.

Крем “Мока” с тапиока (перли) -безглутенов

1 кафена чашка дребни перли тапиока
8 кафени чашки прясно мляко
(Забележка 1:8 е добро съотношение в случая, дори и да решите да накиснете перличките в част от млякото за около час.)
4-5 с.л. захар (на вкус)
2 с.л. Нескафе Ванилия (съдържа захар)
1 с.л. ванилия екстракт
щипка канела и канела за поръсване

Препоръчително е да накиснете перличките тапиока поне за час. След това ги сварете при продължително бъркане с мляко, захар и есенции. Дори и да се изсипят в купички, имайте предвид, че перличките набъбват и кремът се сгъстява при своето изстиване.

***
Разбира се, можете да ползвате мляко, захар и ванилия за крема, а в добавка към него, като пласт, някое ваше любимо сладко (плодово-ягоди, къпини, горски плодове, портокалови корички и т.н.) за декорация.

No comments:

Post a Comment