Шийтаке гъбите с славят с положителното си вляние върху човешката имунна система и се ползват в гастрономията и медицината повече от 6000 години. Научно-медицински изследвания доказват, че тези гъби са полезни при проблеми с кардиоваскуларната система, включително атеросклероза, участват активно в борбата против тумори. Тези гъби са отличен източник на желязо; витамини В2, В5, В6; минерали (магнезий, форсфор, селений, зинк, калий, мед).
400 гр пресни гъби шийтаке
600 мл вода
3 скилидки чесън, пресовани
2-3 с.л. олио
1 к.ч. праз лук, нарязан на колелца
3-4 стръка зелен лук, нарязан на колелца
5-6 стръка силантро, ситно нарязано
1 с.л. Вегета или зеленчуков бульон
сол, чубрица и джоджен на вкус
Гъбите се измиват и се нарязват на едро. В тенджера задушете чесъна и праз лука до приятен аромат с малко мазнина. Долейте водата и сложете гъбите, нека се варят около 10 мин, подправете на вкус. Дръпнете от огъня и добавете зеления лук и силантрото.
Прекрасна супа! И аз обичам да правя нещо подобно, но добавям и 1 корен от Астрагал (клинавиче).
ReplyDeleteНе знаех какво е астрагал, но погледнах тук: http://www.nutritional-supplement-educational-centre.com/astragalus-root.html
ReplyDelete...и сега вече знам:) Благодаря ти, Ани! Явно с астрагал и шийтаке супата става изключително силен тоник! Предупреждават обаче да се пие по предписание и избягва от бременни жени. (Това го споменавам, като информация за своите читатели.) Плодородна седмица и хубави дни ти желая, Ани и пак заповядай!:)