Wednesday, November 23, 2011

Гъбена чорбица с шийтаке / Shiitake mushroom soup


Шийтаке гъбите с славят с положителното си вляние върху човешката имунна система и се ползват в гастрономията и медицината повече от 6000 години. Научно-медицински изследвания доказват, че тези гъби са полезни  при проблеми с кардиоваскуларната система, включително атеросклероза, участват активно в борбата против тумори. Тези гъби са отличен  източник на желязо; витамини  В2, В5, В6; минерали  (магнезий, форсфор, селений, зинк, калий, мед).

400 гр пресни гъби шийтаке
600 мл вода
3 скилидки чесън, пресовани
2-3 с.л. олио
1 к.ч. праз лук, нарязан на колелца
3-4 стръка зелен лук, нарязан на колелца
5-6 стръка силантро, ситно нарязано
1 с.л. Вегета или зеленчуков бульон
сол, чубрица и джоджен на вкус

Гъбите се измиват и се нарязват на едро.  В тенджера задушете чесъна и праз лука до приятен аромат с малко мазнина. Долейте водата и сложете гъбите, нека се варят около 10 мин, подправете на вкус. Дръпнете от огъня и добавете зеления лук и силантрото.

2 comments:

  1. Прекрасна супа! И аз обичам да правя нещо подобно, но добавям и 1 корен от Астрагал (клинавиче).

    ReplyDelete
  2. Не знаех какво е астрагал, но погледнах тук: http://www.nutritional-supplement-educational-centre.com/astragalus-root.html

    ...и сега вече знам:) Благодаря ти, Ани! Явно с астрагал и шийтаке супата става изключително силен тоник! Предупреждават обаче да се пие по предписание и избягва от бременни жени. (Това го споменавам, като информация за своите читатели.) Плодородна седмица и хубави дни ти желая, Ани и пак заповядай!:)

    ReplyDelete