Monday, November 7, 2011

Крем супа със сьомга и пушен бекон / Creamy salmon chowder with smoked bacon and peppercorns


Знаете ли, поне 4 пъти в седмицата готвя супи в ресторанта, където работя и ето, че у дома все по-рядко се появяват  на трапезата, поради което и блогът ми изпитва нужда от повече рецепти за супи. Нямам възможност да снемам снимки  докато съм на работа, но затова пък мога да споделя някоя и друга рецепта. През отминалата седмица направих следните 4 вида:
-         Супа с морски деликатеси и зеленчуци по Креолски (доматена супа с ориз и зеленчуци, скалопини, скариди, халибът, царевица, типичните cajun подправки и зеленчуци),
-          Доматена крем супа с къри и скариди (пикантна, кадифено-доматена основа с дребни скариди, задушени в бюр-блан фр. Beurre blanc -сос от краве масло, бяло вино и шалотс),
-         Крем супа със сьомга и пушен бекон и
-          Картофена крем супа с бекон и праз.

Ще намаля пропорциите така,че да са удобни за едно 4 членно семейство и ще дам рецепта за крем супата със сьомга.
Това е супа с кадифена консистенция, ненатрапчив аромат на сьомга и опушен вкус. Зелените пиперчета придават допълнителна текстура и пикантност, а зеленият лук свежест.

300 гр филе от атлантическа сьомга, обезкостено, но с кожата
100 гр сурово-пушен бекон
1 малка глава лук, нарязанан ситно
2 скилидки чесън, пресован
1 морков, настърган
600 мл прясно мляко
няколко стръка зелен лук
3 с.л. мариновани зрънца зелен пипер
млян бял пипер и сол на вкус
сух магданоз, сух риган
3-4 капки течен пушек
брашнена каша за сгъстяване (приблизително 5-6  изравнение с.л. брашно и част от млякото)
50 мл готварска сметана

Рибата се посолява и се слага в намазана тава с кожата надолу, за да се изпече за около 17 до 20 мин.  минути в гореща фурна. (На сьомгата не и трябва дълго време, за да се изпече.)
Беконът се реже на дребно и се запържва, добавят му се лукът и чесъна. Когато се разнесе приятно ухание, добавете морковите, разбъркайте и налейте прясното мляко. Нека супата достигне до 60-70°С (започне да излиза пара), добавете кашицата и бъркайте докато се сгъсти. (В зависимост от желанието ви за гъстота на супата, можете да промените и количеството на брашното). Подправете. Дръпнете от огъня.
Обезкостете  месото на сьомгата (макар и да  е филе, възможно е да има някоя и друга кост). Начупете на едри парчета, но все пак удобни за вземане с лъжица. Добавете 3-4 капки течен пушек към флейките сьомга. Разбъркайте ги, за да поемат аромата. Отделете около 1/3 от месото и пасирайте с една чаша от супата. Върнете към супата и добавете едрите флейки сьомга. Дръпнете от огъня. Добавете зелен лук и зелените пеперкорнс (peppercorns). Легирайте със сметаната.

2 comments:

  1. А течния пушек от къде Светле?

    ReplyDelete
  2. в Канада се продава в повечето хранителни магазини, разпространен е в Северна Америка. За България-не знам къде може да се намери, може би в магазини за деликатесни храни. Доколкото знам в производството на колбаси в България е разрешен. http://en.wikipedia.org/wiki/Liquid_smoke

    ReplyDelete