Sunday, November 20, 2011

Тибетски хляб / Tibetan Bread — Balep


Рецептата за този хляб ми беше дадена преди няколко дена от майка, която я записала от българския кулинарен канал, където Жак Пепен обяснявал как се прави тибетски хляб. Нещо старо и проверено- казах си, при това здравословно и идеално се вмества в хранителния ми режим  за този месец!
Тибетският хляб както и други бързи хлябове не съдържа мая, а сода и се нарича balep korkun.Технологията  за приготвяне на този хляб е примитивна и в някои случи този хляб се е ползвал за приношения. Този хляб има кръгла форма, не се реже с нож, а се начупва с ръце-да ви напомня нашенската питка от Бъдни вечер!?
Ето, какво чета в една книга относно технологията на приготвяне на безквасни хлябове от преди хиляди години (“Библейска археология” от Ив.С. Марковски):
Най-примитивното печене на хляб било следното: върху дребни камъни, разстлани в кръг се наклажда огън, който гори докато камъните се нагорещят добре, след това се маха огъня, слага се хлябът и се зарива с горещата пепел. И в нас на много места по селата пекат така хляба в огнищата.
Друг начин за пекане на хляб бил, като се туряли питките под нажежени метални тави или съдове, подобни на нашите сачове (подници), поставени върху три камъка.
Друг вид пещи за печене на хляб са направени от глина и под форма на обърнат голям гювеч с захлупак отгоре. Този съд се постявя върху наредени наоколо по-големи камъни, а в средата по-дребни, като чакъл. Натрупвали говежди или овчи сух тор върху пеща (употребявал се като горивен материал и топливо), запалвали го и след като той изгарял, почиствали капака, отваряли пеща и поставяли тястото на тънки питки върху нажежените дребни камъни. Така хлябът бързо се изпичал.”
Еквивалент на тези съдове за печене на хляб е и продаваният днес Dutch pot.
Е, стига толкова археология за днес, ето и самата рецепта  за бърз хляб:

1 ½ ч.ч. пълнозърнесто брашно (може ръжено, брашно от дурум или камут, но най-добре да е смес)
1 ч.ч. вода
1 ч.л. сода
сол на вкус
2 с.л. олио (според Жак Пепен трябва да е зехтин, според мен тибетците най-вероятно са ползвали и ползват масло от як ;))


Всичко се разбърква без зехтина докато се получи еднородно лепкаво тесто. Олиото се сипва в тигана и когато се загрее, тестото се изсипва отгоре докато се образува питка.
Когато се разлее по тигана се добавят две с.л. вода покрая на тестото  и се покрива с капак. Пече се 8-10 мин  после се обръща и се пече още 5 мин. на средна температура.  

1 comment:

  1. Отново интересно, информативно и разбира се, много вкусно. Интересен изглежда този тибетски хляб. И се радвам, че не живея там, защото не бих го правила с масло от як.:-))))
    Сърдечни поздрави, Светле!

    ReplyDelete