Sunday, November 13, 2011

В царството на кленовите дървета


Есен е, а наоколо е обагрено в красиви пастелни цветове, жълта и червена охра, тъмно червено...и няма как да е иначе, тъй като живея в Канада-страната на кленовите дървета.


Кленов сироп и приложение

Кленовият сироп  е диетичен и здравословен продукт, който се извлича от захарния клен, от червения клен или от черния клен и е чудесен заместител на захарта. Има лек дървесно-упушен вкус и тъмно кехлибарен цвят. Канада е най-големият производител на кленов сироп–като количеството достига три четвърти от световняи добив.  Провинция Кебек (Quebec) е популярна със своите кленови гори и ферми, а кленовият лист е и символ, който краси канадското знаме. Още преди първите европейски заселници да се установят в Северна Америка, индианците са знаели как да добиват този сироп.  
Кленовият сок се събира през ранната пролет - от края на февруари до края на април. Смята се, че най-сладкият сок се получава през март, когато напъпват дърветата и денем температурата е над нулата, а нощем под нея. В ствола на дървото се пробиват отверстия с диаметър 1.5 см и дълбочина 5 см, в които се вкарват тръбички, по които сокът изтича в специални съдове. Сокът се сгъстява чрез изпаряване, в резултат на което се получава кленовият сироп. Не се добавя захар. Тъй като сокът се състои от 96% вода, изпаряването и получаването на сиропа изисква продължителен период от време.
От 40 л сок се получава средно 1 л сироп или мека кленова захар. В истинския кленов сироп не се добавят консерванти, оцветители и ароматизатори. Kленовият сироп е изключително богат на калий, калций и желязо.
Използва се, като:
-подсладител за палачинки, френски тост (пържени филийки), овесени каши, гофрети, парфета с кисело мляко;
-мариноване на сьомга за опушване, метод прилаган от индианците в Канада;
-дресинги за салати;
-приготвяне на сладкарски изделия, търпи термична обработка;
-карамелизиране на бекон, типичен за Канада деликатес, с който ще ви запозная днес.

В хранителните магазини на Канада можете лесно да попаднете на сурово-пушен бекон с кленов сироп, който е изключително популярен сред северно-американците и е част от обилната им закуска. Ароматът, който се носи от карамелизиран бекон на плоча е трудно устоим, а солено-сладко-пушеният вкус е незабравим, стига да го опитате веднъж!
Една от нашите популярни салати е с кленов бекон, спанак, авокадо и кедрови ядки, а дресингът е направен, разбира се-също с кленов сироп.


Имам бурканче с кленов дресинг и от време на време  го ползвам за направата на салати  у дома. Кленов дресинг можете да си направите и Вие, стига да следвате следната рецепта и технология:

60 мл кленов сироп
1 с.л. кафява захар (опция)
3-4 с.л. ябълков оцет
1 ч.л. горчица
1 скилидка чесън, счукан
200 мл растително олио
хинт или просто една “идея” канела и млян кориандър (семена) –опция
и щипка сол

В купа за разбиване, смесете всички продукти без олиото, него добавете на тънка струя докато разбивате с телена бъркалка-балон. Балансирайте вкусовете. Дресингът трябва да има балансиран сладко-кисел вкус.

Кленов бекон или още подсладен бекон

200 гр студено-пушен бекон
30-40 мл кленов сироп



 Нарежете ивиците студено-пушен бекон напречно, така че на всяко парченце да имате редове месце и сланинка. Запържете докато стане хрупкав Отцедете горещата мазнина с помоща на гевгир. Върнете бекона в чист тиган и  налейте кленовия сироп. Разбърквайте докато се карамелизира.
(Внимавайте да не прегори, също като карамелът от захар, кленовият карамел има свойствата да достига висока температура,  при това сравнително бързо и да я поддържа, т.е. ако вече сте дръпнали тигана от котлона, то карамелът ще продължава да се готви.)
Изсипете в намазана с олио чиния и разстелете, за да изстине. След това начупете на дребни парченца и съхранявайте в затворен съд и на студено, (но не в хладилник).

Забележка: карамелизиран бекон можете да направите като ползвате и цели ивици бекон, но той е подходящ за закуски, хамбургери и др. като например сладолед с пушен бекон J Да, сладолед с пушен бекон съществува и обикновено кленовият сироп също фигурира в изпълнението му, но за това друг пътJ

2 comments:

  1. Много ти благодаря за този пост! Много полезна информация съдържа. От много време го поглеждам на рафта на един магазин и все му се чудя на този кленов сироп:).
    Вкусна седмица ти пожелавам!

    ReplyDelete
  2. Удоволствието е мое! Усмихнати дни през седмицата ти желая!:)

    ReplyDelete