Saturday, November 5, 2011

Няколко есенни лакомства с карамел



Захаросани ябълки на клечка

4-5 бр. ябълки (Златна превъзходна, Амброзия, Гала)
1 ч.ч. захар
2 с.л. вода
2-3 капки оцет
щипка канела
капка-две червена, сладкарска боя (опция)
дървени стикове за десерти или подходящи за целта

 Измийте ябълките и ги подсушете. Набодете всяка ябълка на клечка. В дълбок съд за сос загрейте захарта и водата до карамел 160-165°С. Дръпнете от огъня и добавете канелата. Оваляйте всяка ябълка в карамела и я поставете върху намазана с олио чиния.

Peanut brittle фъстъчен брит’л

Този десерт е популярено есенно лакомство  в Северна Америка през времето на Хелоуин и Коледа. Представлява хрупкав карамел и ядки, вид крокан, но карамелът е пълен с миниатюрни балончета въздух, което допринася за по-лесното му разчупване, а от там и по-лесно хрускане J.

1 ч. ч. бяла захар
½  ч.ч. царевичен сироп (вид подсладител-англ. Corn syrup)
щипка сол
¼ ч.ч. вода
1 ч .ч. белени, печени фъстъци
2 с.л. краве масло, стайна температура
1 ч.л. сода бикарбонат

Захарта, сиропът и водата се загряват до достигане на 300-310ºF (149-154ºC).

 (Ако нямате сладкарски термометър следните характеристики биха ви помогнали в преценката: Температура от 150ºC на карамела се отчита, когато се пуска струя от течния карамел в студена вода, трябва да се втвърдява на дебел конец или точно преди да се преобрази към златисто, далеч преди цвят амбър. Забележка: Имайте предвид, че захарта бързо достига висока температура, стигне ли процес на карамелизация. Имайте под ръка маслото и ядките.)

Добавете маслото и ядките. Бъркайте. Карамелът ще започне да добива златист цвят до амбър. Не чакайте да прегори-добавете содата и разбъркайте добре. Дръпнете от огъня и изсипете в/у намазана съвсем леко с олио дъска. Трябва да се разлее и стегне, след което се начупва лесно на по-малки парчета.

Содата в този случай помага за образуването на множество малки балончета в карамела, пълни с въздух.

Батърскоч сос за печени ябълки или круши, сладолед или сладкиши

1 ч.ч. захар
2 с.л. царевичен сироп
2 с.л. краве масло
1ч.ч. готварска сметана

Макар и да нямам снимка този сос е лесен за изпълнение. Загрейте захарта и сиропа до 160-165°С. Добавете краве масло и сметаната. Разбъркайте. Намалете огъня и оставете на котлона да се редуцира до желаната гъстота.

4 comments:

  1. Прекрасни са, Благодаря много! Тези ябълки доста ги търсих преди няколко дни:). Всичките рецепти изглеждат невероятно вкусни! Сладка и усмихната неделя от мен!

    ReplyDelete
  2. Благодаря, Кенди! Много мило пожелание!:) Усмихнати дни ти пожелавам и аз!:)

    ReplyDelete
  3. Ябълките са страхотни! Незнам защо, но ми напомнят повече за Коледа, отколкото за есен и може да ги пробвам към края на другия месец:-)
    Хубав уикенд!

    ReplyDelete
  4. Благодаря, Мъхче! Хубав уикенд и на теб!

    ReplyDelete