Thursday, March 17, 2011

Миди Сен-Жак / Скалопини със сос Перно Scallops with Pernod Cream Sauce


2 порции

една дузина скалопини (12бр.), среден размер
30 гр краве масло
3 скилидки чесън
50 мл Перно
200 мл течна готварска сметана  (35% масленост)
няколко капки пресен лимонов сок
няколко свежи листа тарос / естрагон / tarragon или сух вариант, подходяща подправка за този сос (опция)
сол


използвайте чери доматчета за аранжиране


В тефлонов тиган разтопете 10 гр от маслото, счукайте и добавете скилидка чесън и запържете скалопините до златисто от всяка страна. Извадете ги и ги сложете  в/у попивателна хартия.

Почистетe тефлоновия тиган и разтопете краве масло, счукайте останалите 2 скилидки чесън, запържете за минута без да прегаряте чесъна  и добавете 50 мл от Перното.

Забележка: Kогато добавяте алкохол към ястие, особено когато ястието е на котлон с огън или самият алкохол  е с висок процент алкохолност, т.е. лесно запалим-винаги дърпайте тигана настрани от огъня, за да не се изненадате от неочаквани пламъци! Налейте необходимото ви количество алкохол в чаша и не наливайте директно от бутилка. Ако търсите ефектът от фламбирането, винаги можете да върнете съда вурху котлона и да го раздрусате. За да контролирате огъня, достатъчно е да похлупите с капак, съда/тигана. Липсата на кислород ще го потуши за секунди.

Не е нужно да фламбирате Перното. Нека заври, общо взето това се случва за секунди, добавете лимонов сок и сметана. Намалете температурата и оставете да къкри, разбърквайте. Нека се сгъсти до консистенция на сос. Полейте мидите с все още горещия сос.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...