Wednesday, March 9, 2011

Салата с киноа , пилешко месо на грил и зеленчуци




Киноата се изплаква и се слага с водата да заври. Температурата се намалява и киноата се оставя да къкри докато поеме цялото количество вода.

Забележка: намирам,че указанията за пропорция киноа към вода- 1:2  не ми допадат, затова доливах вода докато киноата се свари до мекота, която ми беше приятна: чаша киноа към 4 чаши вода (1:4).  Става въпрос за червена киноа.
От 75 гр суха киноа излезе около 300 гр. сварена. Разделих я на две и с еднача част направих следната салата:

150 гр сварена киноа
60 гр бобови кълнове
100 гр бяло пилешко месо, печено на грил и нарязано на кубчета
½ краставица
1 домат
3 стръка зелен лук
1 авокадо
няколко розички броколи, задушени на пара или сварени за около 2-3 минути*
2 печени на грил и обелени червени чушки
сол и черен пипер
зехтин
прясно изцеден лимон-опция

*След като сварите броколите или по-скоро полусварите, защото  е добре да останат хрупкави, ги изстудете веднага в ледена вода-така броколите ще запазят и свежия си цвят.

***
P.S.
Ето какво спретнах и с останалата част от киноата: салата- общо взето със същите зеленчуци, но без пилешко месо, риба тон на скара, картофено-чесново пюре, задушен аспарагус и бок-чой, пържени каперси:




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...