Киноата се изплаква и се слага с водата да заври. Температурата се намалява и киноата се оставя да къкри докато поеме цялото количество вода.
Забележка: намирам,че указанията за пропорция киноа към вода- 1:2 не ми допадат, затова доливах вода докато киноата се свари до мекота, която ми беше приятна: чаша киноа към 4 чаши вода (1:4). Става въпрос за червена киноа.
Забележка: намирам,че указанията за пропорция киноа към вода- 1:2 не ми допадат, затова доливах вода докато киноата се свари до мекота, която ми беше приятна: чаша киноа към 4 чаши вода (1:4). Става въпрос за червена киноа.
От 75 гр суха киноа излезе около 300 гр. сварена. Разделих я на две и с еднача част направих следната салата:
150 гр сварена киноа
60 гр бобови кълнове
100 гр бяло пилешко месо, печено на грил и нарязано на кубчета
½ краставица
1 домат
3 стръка зелен лук
1 авокадо
няколко розички броколи, задушени на пара или сварени за около 2-3 минути*
2 печени на грил и обелени червени чушки
сол и черен пипер
зехтин
прясно изцеден лимон-опция
*След като сварите броколите или по-скоро полусварите, защото е добре да останат хрупкави, ги изстудете веднага в ледена вода-така броколите ще запазят и свежия си цвят.
***
P.S.
***
P.S.
Ето какво спретнах и с останалата част от киноата: салата- общо взето със същите зеленчуци, но без пилешко месо, риба тон на скара, картофено-чесново пюре, задушен аспарагус и бок-чой, пържени каперси:
No comments:
Post a Comment