Monday, March 14, 2011

Салата Цезар / Дресинг за салата Цезар


Салата "Цезар" (произнася се “Сизър салад”) на англ. е много популярна в Америка, приготвя се почти във всеки ресторант. Обичайно към нея се добавя пилешко бяло месо на скара. Кратка история:

“След първата световна война италианецът Цезар Кардини емигрира в Америка. През 20-те години на миналия век, той има малък хотел с ресторант в мексиканския град Техуана, който се нарича “При Цезар”. Самият Кардини живее от другата страна на границата – в Сан Диего, но сухият режим го кара да прави бизнес извън пределите на САЩ. Един път в Деня на независимостта заведението се оказва препълнено с холивудски кинаджии, които се събират да отпразнуват празника. Цезар изпада в паника – има достатъчно напитки, но с храната нещата не стоят така. Всички запаси са свършили, а съседните магазини вече са затворени. На Кардини не му остава нищо друго освен да импровизира с наличните продукти –
зелена салата, зехтин, хляб, яйца, сирене и сос “Уорчестър”.
И тогава си спомня на какво го е учила майка му на времето: Яйцето, пуснато в кипяща вода точно за 60 секунди, придобива особена консистенция и подправя салатата също както хубавата застройка – супата. Кардини натърква салатиерата с чесън, слага в нея салатените листа, прибавя яйцата, настърганото сирене, лимонов сок, подправки и кротони, изпържени в зехтин и натъркани с чесън.
По късно в състава на салатата се появяват и други съставки, в това число и аншоа. Нея както разказва легендата, я добавя в рецептата Алекс Кардини, бивш италиански военен летец, който се присъединява към делото на брат си. Той нарича този вариант “Салатата на авиатора” в чест на летците служили в Сан Диего. Скоро тя става много популярна и след време я преименувана в “Цезар”. Самият Кардини е против присъствието на аншоа, тъй като сосът “Уорчестър” дава достатъчно пикантност. Така или иначе за няколко години салатата става ястие, заради което специално идват в Тихуана. Сред почитателите са тогавашните холивудски звезди и даже жената на принц Едуард 8 Уелски. Чрез нея “Цезар” дебютира и в Европа”

Приготвянето на салата Цезар в домашни условия не е никак трудно.
Важното е да имате дресинга и салата “Ромейн” или всяка подобна, хрупкава зелена салата.

Крутоните могат да се направят от 2-3 филии стар хляб нарязан на кубчета, полети с олио, в което сте разбили лъжичка песто "Дженовезе" и 2 счукани скилидки чесън, сол на вкус. Крутоните се слагат в партигрил, за да се запекат.

Дресинг за салата Цезар / Дресинг Цезар

1 жълтък
200 мл олио
сок от 1 лимон
1 супена лъжица горчица Дижон
3 супени лъжици сос Уорчестършаяр (Worcestershire)
2 рибки аншоа от консерва (опция)
3-4 счукани скилидки чесън
сол и черен пипер
5-6 супени лъжици фино /настърган Пармежан (можете да замените успешно с настърган Азиаго)

В дълбока купа се слага жълтъка, лимоновия сок, горчицата, чесъна.
Олиото се налива на тънка струя докато се бърка с телена бъркалка балон докато се получи майонезо подобна субстанция. Подправя се с Уорчестър сос, накълцани на ситно рибки аншоа, сол и черен пипер. Добавя се Пармежан.

Листата Ромейн се нарязват на едро, объркват се със задоволитело количество дресинг Цезар и Пармежан, крутони.

На снимката: в чашата Перно (френски вариант на българската Мастика) и салата Цезар Кликни тук


Вижте също така рецепта за Малинов дресинг и рецепта за Медено-чеснов дресинг
 

No comments:

Post a Comment