Monday, March 14, 2011

Крокети и пържена риба


Вчера реших да направя белгийски крокети, които са на база Бешамел сос, но за всеки случай сложих да се варят и два картофа, за да имам и типичните български картофени кюфтета, ако белгийските не се излязат сполучливи ;)

Рибате е сьомга, направена по познатата ни технология-сол, брашно, пържене.

Български картофени кюфтета

2 големи картофа, обелени и нарязани на дебели шайби
60 грама бяло краве саламурено сирене
3-4 стръка зелен лук
2 с.л. чубрица
1 яйце
сол и черен пипер

брашно и мазнина за пърженеКартофите се сваряват в подсолена вода.
За да направите стегнати картофени кюфтета трябва да оцедите водата веднага след варенето и да намачкате картофите, така чрез парата също ще се освободи излишната вода. Натрошете сиренето, нарежете лука, подправете и добавете яйце. Направете обичайната приплеснат-обла форма и оваляйте в брашно. Пържете до златисто. Ако желаете към сместа добавете бланширан и оцеден спанак или коприва. Също така можете да използвате и разбито яйце за панировката. Картофените кюфтета от моята снимка са правени по този начин: след като сместа се оформи на кюфте, се топи в яйце, след това в брашно и се пържи.

При белгийските крокети обаче направата не така лесна.:) Ще кажа как и защо  не се получиха по желания начин.
 Прави се гъст сос Бешамел, (в който се слагат продукти по желание-обикновено скариди, лук, подправки, или синьо сирене и шунка, зелен лук), който се разлива в тава и се оставя за няколко часа, докато се стегне в хладилник, след което се реже и се оформят цилиндрино заоблени крокети с помощта на брашно. “Обличат” се в галета и яйце и се пържат до златисто или докато центърът на крокетите се затопли.  Трябва да се получи хрупкава коричка с гъст сос, което  стана при моя първи опит да направя белгийски крокети, но не ми допадна факта,че сосът беше студен. Така, че грабнах крокетите и ги тикнах в партигрила, за да ги затопля до необходимата температура, а те от своя страна се стегнаха, така че в края на краищата имах  нещо средно между свръх -тестени кнедли и крокети.

Това не означава,че няма да опитам отново, като променя по свое усмотрение рецептата, която следвах.:)

Споделям  само за сведение,че плънката на крокетите се състоеше от тигрови скариди, Пармежан, магданоз, чесън, червен пипер, чили сос и за Бешамела (краве масло, прясно мляко, брашно), сол § черен пипер.
Мъжът ми много  хареса белгиските крокети в комбинация със сос Тартар, а аз се наслаждавах на нашенските, български картофени кюфтета.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...