Saturday, March 19, 2011

Пиле тандур с бутер сос / Butter chicken / Батър чикен


Butter chicken е популярно ястие от Панджаби регион в Индия. Тандур е вид пещ под формата на делва, в която се пекат месо и питки- от там идва и наименованието на месата, готвени в тази пещ. Обикновено месото се маринова в подправки и кисело мляко, нанизва се на огромни шишове и се пече на много силна температура. Спицифичен и и микса от подправки за тандури, наричан тандури масала-Tandoori masala), съдържа: чесън, джинджифил, кардамом, кимион, червен лют пипер, канела, сушен лук, смрадлика, индийско орехче, семена от резене, карамфил, кориандър, турмерик и червена боя за храни.

“Батър чикен” се прави с пиле тандур и сос на базата на краве масло или гии -(загрято краве масло почти до температура на кипене-тази технология позволява да се отдели млечните остатъци от маслото за по-дълго съхранение), доматено пюре и сметана / цедено кисело мляко. Възможно е да съдържа и паста от кишу за по-гъста консистенция. Сервира се с ориз или плоски питки, печени в тандур, наречени наан.

2 порции

Марината за пилекото месо:

4 пилешки бутчета- без кожа, обезкостени
2 супени лъжици кисело мляко
2 супени лъжици Тандури Масала

Пилешкото месо се маринова за 12 часа и се пече на силна скара.

Сос:

400 мл млени домати от консерва
40 грама краве масло
1 скилидка чесън
1 чаена лъжичка чили паста (желателно)
1 супена лъжица Гарам масала или Тандури масала
2 супени лъжици доматена паста
150 мл течна готварска сметана
2 супени лъжици оцедено кисело мляко (опция)
пресни листа сминдух (опция)



Маслото се разтопява и в него се запържват чесъна и подправките за десетина секунди. Гаси се с доматеното пюре и паста. Можете да добавите чили паста/ люта чушка по ваш вкус. Добавя се сметаната, накълцаното вече готово пилешко месо и се оставя да къкри за около десетина минути или докато стане гъст сос. След като е готово може да се добави киселото мляко.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...