Friday, March 4, 2011

Понички Ванилинки


150 гр прясно мляко
1 ½  супени лъжици суха мая
3-4 жълтъка (броят зависи от големината на яйцата/жълтъците)
2 с.л. краве масло
4 с.л. кристална захар
2 чаши брашно
2 ванилии (есенция)

олио за пържене и пудра захар с ванилин за поръсване

Затоплете прясното мляко леко и разтворете маята в него заедно със захарта и кравето масло. Разбийте жълтъците до побеляване и добавете към кваса. Подправете с есенция ванилия. Омесете с брашно до меко тесто. Оставете да втаса около 40 минути  в топло помещение. Разточете на кора с дебелина 8 мм и нарежете поничките с помощта на чаша или формички. Остатъкът от тестото  омесете отново на топка и разточете, за да нарежете още понички. Оставете да втаса отново около двайсетина минути. Пържете в загрято олио- нека не е прекалено горещо. Поничките се пържат много бързо, затова е добре да имате в ръка готварска щипка, за да ги обръщате.
Когато извадите поничките от олиото, в което се пържат добре е да ги слагате в/у попивателна хартия. Поръсете ги с пудра захар в която има ванилин или канела. Можете да ги напълните с крем, течен шоколад или сладко с помощта на шприц.

No comments:

Post a Comment