2 порции
пилешки гърди, филе
1 червена чушка
няколко розички броколи
1 морков
4-5 гъби
6 аспержи
(зеленчуците могат да бъдат по ваш избор)
20 гр масло (опция)
сол
сос кокос и къри
250 мл готварска сметана, 35 % масленост
200 мл кокосов крем
1 супена лъжица къри
1 чаена лъжица “самбал олек” (чили паста с чесън) http://www.huyfong.com/no_frames/oelek.htm Sambal Oelek
можете да замените със сух, едро смлан, лют пипер и чесън
Изпечете пилешкото месо на грил или го нарежете на жулиени и запържете в краве масло.
Добавете зеленчуците, (красиво нарязани), течната сметана и кокосовия крем. (Ползвам кокосов крем, а на кокосово мляко, защото е по-гъст) Подправете със Самбал и къри.
Нека къкри докато се сгъсти. Разбърквайте периодично.
“Жасмин” ориз
150 гр “Жасмин” ориз или паста/макарони за канапе. Жасминовият ориз е ароматизиран и най-подходящ в комбинация с азиатски ястия.
Оризът пригответе с вода, задушен под капак. Първо се исмива, изплаква докато потече бистра вода. Аз лично го приготвям в тенджера за ориз “rice cooker”, като спазвам пропорциие, дадени в опътването и скалата на самата тенджера.
В случая за 150 гр ориз ще ви трябват 250 мл вода или:
¾ чаена или водна чаша ориз (6 oz)
1 ¼ ч. чаша вода (10 oz)
След като сте изплакнали ориза и добавили водата, сложете съда в/у котлона и похлупете, нека заври. Когато достигне температура на кипене намалете на съвсем слаб огън и задушавайте докато оризът е готов, абсорбирал напълно водата. Дръпнете от котлона и оставете да се задушава още, около 10 минути.
Други популярни варианти на това ястие се приготвят с домати (tomato coconut-curry sauce), картофи и лук, лимонов босилек или лимонова трева. Ястието може да се сервира също така и с кокосов ориз-ориз, който е бил варен с вода и кокосово мляко.
Освен пилешко месо, за този сос са подходящи и тигрови скариди.
No comments:
Post a Comment